Nee
Ja
            

ABN AMRO witwasschandaal

ABN AMRO, die eerder dit jaar de risico’s van niet gereguleerde cryptocurrencies uit de mouw schudde, bevindt zich nu midden in een groot witwasschandaal.

ABN AMRO, die eerder dit jaar de risico’s van niet gereguleerde cryptocurrencies uit de mouw schudde, bevindt zich nu midden in een groot witwasschandaal.

Bloomberg rapport

Op 26 september kwam Bloomberg met een rapport over de Nederlandse bank. Het rapport is een crimineel onderzoek naar het verzuim van de bank om verdachte transacties te melden en klanten uitbundig te onderzoeken. Details van het onderzoek zijn niet vrijgegeven. Het uitlekken van het document zorgde in ieder geval al voor een daling van 10,3 procent op de beurs. De hoogste daling sinds juni 2016. ABN AMRO is voor de helft in handen van de Nederlandse overheid.

Waarschuwing

In juli van dit jaar werd ABN AMRO al reeds gewaarschuwd. Het moest een betere ‘due diligence’ uitvoeren bij alle vijf miljoen particuliere klanten. De bank gaf vervolgens 220 miljoen euro uit om de procedures voor bankieren te versterken. Er is recent een bedrag van 114 miljoen euro opgenomen voor extra controles in het tweede kwartaal van dit jaar. In 2018 werd hier 85 miljoen aan besteedt. De bank had reeds aangegeven dat het sancties zou krijgen. ABN AMRO verklaarde echter ook zich hier niet op voor te kunnen bereiden, omdat de hoogte van het boetebedrag op dat moment nog niet konden worden ingeschat. 

Geen Bitcoin pallets

In mei onthulde de persvoorlichter van ABN AMRO dat de bank zou stoppen met haar plannen een Bitcoin (BTC) wallet te lanceren. De reden hiervoor? “Cryptocurrencies zijn vanwege hun ongereguleerde aard momenteel te risicovolle activa voor onze klanten om in te investeren”. 

Cryptocurrencies zijn vanwege hun ongereguleerde aard momenteel te risicovolle activa voor onze klanten om in te investeren.

- ABN AMRO

Bronnen

  • Cointelegraph
  • Afbeelding: NU.nl