Nee
Ja
            

Albertsons wordt lid van Food Trust blockchain

Albertsons Companies, de op één na grootste supermarktketen, is toegetreden tot de Food Trust blockchain van IBM. Het digitale systeem volgt voedsel dat circuleert tussen retailers en leveranciers.

Albertsons Companies, de op één na grootste supermarktketen, is toegetreden tot de Food Trust blockchain van IBM. Het digitale systeem volgt voedsel dat circuleert tussen retailers en leveranciers.

Albertsons Companies en romaine sla

Het Amerikaanse Albertsons Companies is gevestigd in Boise, Idaho. Met bijna 2300 winkels in de Verenigde Staten en een omzet van 57 miljard dollar in 2017, is het bedrijf de op één na grootste supermarktketen ter wereld. Albertsons begint met een pilot gericht op de leveranciers van romaine sla. Dit product werd vorig jaar geassocieerd met een grote verspreiding van de E-coli bacterie. De sla werd op grote schaal teruggeroepen. 96 mensen kwamen in het ziekenhuis terecht en 5 overleefden de bacterie niet. De romaine-pilot zal weken, in plaats van de standaard maanden, in beslag nemen.

Meer dan 80 merken

Onder IBM’s Food Trust, wat sinds vorig jaar oktober in productie is, zitten meer dan 80 merken. Food Trust is opgericht om snel aangetaste goederen aan te wijzen en vervolgens ook bij de bron te verwijderen zonder dat retailers hun schappen hoeven te legen. Onlangs werd de non-profit organisatie uitgebreid met Carrefour. Walmart, Nestle, Dole Food, Tyson Foods, Kroger en Unilever waren al reeds lid. “Ik geloof echt dat er kracht in aantal is. Al die grote bedrijven kunnen nu samenkomen en leveranciers vragen om op het platform te komen. We hadden altijd al technologie in de toeleveringsketen, maar nu met alle gegevens die je kan verzamelen is er potentie om het een stap verder te nemen”, verklaart Rucha Nanavati, IT-directeur bij Albertsons. 

Ik geloof echt dat er kracht in aantal is. We hadden altijd al technologie in de toeleveringsketen, maar nu met alle gegevens die je kan verzamelen is er potentie om het een stap verder te nemen.

- Rucha Nanavati, IT-directeur bij Albertsons

IBM en Walmart waren al bezig

Al in 2016 begonnen IBM en Walmart met het testen van blockchain technologie om tijd te verminderen die nodig was om goederen te volgen. Een proof of concept van de Tsinghua Universiteit van Beijing, gericht op China’s varkensvleesmarkt, verminderde de tijd van dagen naar minuten. Suzanne Livingston, directeur bij Food Trust: “Soms duurt het maanden om tot de kern te komen van een productielijn”.

Soms duurt het maanden om tot de kern te komen van een productielijn.

- Suzanne Livingston, directeur Food Trust

Kwaliteitsgarantie

Het is niet apart dat grote retailers een soort van verzekering vragen en bovendien bepaalde kwaliteitsgaranties eisen van hun leveranciers. Albertson geeft zelfs aan dat er zelfs leveranciers bij hun zelf aanklopten en vroegen of het moederbedrijf zich bij Food Trust wilde voegen. Livingston: “Ik denk dat het voor alle partijen gunstig is om deel te nemen”.

Toch is niet iedereen overtuigd. Banken, bijvoorbeeld, blijven kritisch over het delen van gegevens. Zelfs als deze gegevens gecodeerd zijn.

Ik denk dat het voor alle partijen gunstig is om deel te nemen.

- Livingston

Bronnen

  • Coindesk
  • Afbeelding: Pixabay