Nee
Ja
            

Bahrein eerste Arabische land dat Bitcoin reguleert

Bahrein wordt het eerste Arabische land dat cryptomunt Bitcoin volledig gaat reguleren. Het Arabische land wil niet alleen maar afhankelijk zijn van olie en kijkt daarom naar technologieën als blockchain.

Bahrein wordt het eerste Arabische land dat cryptomunt Bitcoin volledig gaat reguleren. Het Arabische land wil niet alleen maar afhankelijk zijn van olie en kijkt daarom naar technologieën als blockchain.

Het regelement

“Het crypto regelement van de CBB is in lijn met het doel een uitgebreide regelgeving te ontwikkelen voor het FinTech ecosysteem. De positie van Bahrein als leidende financiële hub in de MENA-regio wordt hierdoor versterkt”, aldus Khalid Hamid, directeur van de Banking Supervision. Hoewel het volledige regelement nog niet volledig online beschikbaar is, wordt er in ieder geval beloofd dat de wallets altijd te herstellen zijn en de virtuele valuta veilig is.

Daarnaast is het belangrijk dat elke klant een goede voorlichting krijgt over de risico’s van handelen met cryptocurrencies. Duidelijke taal. Toch is er ook nog een vraag. Kan een ruil gezien worden als een overtreding van de regelgeving indien klanten geld verliezen en dit wijten aan gebrek aan kennis?

De MENA-regio

MENA is een acroniem voor de Engelse termen ‘Middle East’ en ‘North Africa’. De regio strekt zich van Marokko tot Iran en bestaat uit 22, in sommige gevallen zelfs 26, landen die veelal aardolie en aardgas produceren. Het gebied huisvest 8 van de 12 OPEC-landen.

Een veilige plek om te handelen

Na de conceptversie, die een paar maanden geleden bekend werd, is er weinig veranderd in de definitieve versie. CBB vermeldt trots op hun website: “Het land is nu een veilige plek om crypto-gerelateerde zaken te doen.”

 Ambtenaren in het Arabische land prijzen blockchain technologie. “Technologieën als blockchain brengen ons een stap verder in het zoeken naar een veilige manier om transacties te faciliteren. Het feit dat blockchain gebruikersgegevens beschermt, maakt toepassing in verschillende bedrijven en sectoren, zoals cybersecurity, mogelijk”, aldus Dr. Abdulhussain Mirza, Minister van Elektriciteit en Water.

VEA en Saoedi-Arabië

De Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië werken aan een grensoverschrijdende betalingsoplossing. Het land van het wereldberoemde Dubai investeert veel in het opzetten van blockchain initiatieven. Daarnaast is het de bakermat van crypto exchanges en bedrijven zoals Ripple.

Iran

Iran, dat onlangs een eigen cryptocurrency lanceerde voor internationale betalingen, ondervindt problemen. Landen die zaken doen met Iran hebben moeite het geld over de grenzen te krijgen. Dit is vooral te wijten aan oudere betalingsoplossingen zoals SWIFT.

Bronnen

  • CCN
  • Afbeelding: Bitcoin.com