Nee
Ja
            

Bankgigant JPMorgan Chase lanceert JPM Coin

Kredietverstrekker JP Morgan Chase wordt de eerste grote Amerikaanse financiële instelling die een eigen cryptocurrency lanceert. De JPM Coin treedt over een paar maanden in werking.

Kredietverstrekker JP Morgan Chase wordt de eerste grote Amerikaanse financiële instelling die een eigen cryptocurrency lanceert. De JPM Coin treedt over een paar maanden in werking.

JPM Coin

Op 14 februari kwam CNBC met het nieuws dat investeringsbank JPMorgan Chase, die dagelijks met 6 miljard dollar werkt, bezig is met de lancering van een eigen digitale valuta. De Amerikaanse multinationale kredietverstrekker gaat de ‘JPM Coin’ inzetten om betalingen tussen klanten sneller, dan wel: onmiddellijk, af te handelen. Blockchain-chef Umar Farooq zegt dat de cryptocurrency gebruikt kan worden om digitale obligaties te creëren.

Stablecoin

Farooq verklaarde dat de munt kan dienen als een soort ‘stablecoin’ voor klanten die US-dollar bezitten in internationale rechtsgebieden. Elke JPM Coin zal een nominale waarde van 1 dollar hebben en kan omgewisseld worden voor fysieke dollars. “Geld gaat de hele wereld rond, maar is er een manier om te verzekeren dat cash geld gerepresenteerd wordt zonder het daadwerkelijk vast te maken aan een eenheid?” aldus de blockchain chef.

Gebruik

Het is bekend dat de cryptomunt zal voortbestaan op een blockchain. De eigenschappen van deze blockchain zijn echter nog niet gecommuniceerd. Ook is niet bekend in hoeverre het bedrijf controle wil houden over de ledger. JPMorgan Chase heeft al veel onderzoek gedaan naar blockchain ontwikkeling en het lijkt waarschijnlijk dat de cryptocurrency op een permissioned netwerk zal draaien. Anders gezegd: de JPM Coin zal niet op crypto exchanges verschijnen.

Patent

Eerder meldde nieuwswebsite CCN al dat de bank patent had aangevraagd voor een op blockchain gebaseerd systeem dat de bank toestemming zou geven virtuele aandelencertificaten uit te geven, vergelijkbaar met beveiligingstokens.

CEO eerst negatief over Bitcoin

Jamie Dimon, CEO van JPM Coin, was een paar jaar geleden nog niet onder de indruk van Bitcoin. Hij noemde de cryptocurrency ‘fraude’ en bestempelde investeerders als ‘dom’. Dimon: “Als je dom genoeg bent om Bitcoin te kopen, zal je een dagprijs betalen. Bitcoin kán verkocht worden voor 100.000 dollar, maar zal uiteindelijk dalen naar nul. Overheden zullen het laten crashen.” Later is de CEO hierop teruggekomen.

Bronnen

  • CCN
  • Cointelegraph