Nee
Ja
            

Chocolade lekkerder en eerlijker door blockchain

Tony’s Chocolonely wil blockchain technologie gaan gebruiken om de chocolade industrie 100% slavernijvrij te maken.

Tony’s Chocolonely wil blockchain technologie gaan gebruiken om de chocolade industrie 100% slavernijvrij te maken.

Slavernij

Het grote probleem binnen deze industrie is dat het proces van het maken van chocolade heel ergens anders begint dan in Nederland. Grote bedrijven willen de winst zo hoog mogelijk maken, meestal worden boeren in slechte omstandigheden achtergelaten, waar ze zelf geen inkomen uit cacao kunnen halen. Boeren in zulke landen zijn niet in staat om het vereiste bedrag voor hun bonen te ontvangen dat tot armoede leidt en resulteert in kinderarbeid en slavernij.

Beantraker

Vier jaar geleden ging Tony’s Chocolonely brainstormen over het idee om een beter manier te vinden. Ze creëerden een gedeeld waardeketenplatform dat vanaf ‘bean tot bar’ gaat. Het heet de Beantraker. Het registreert virtueel de reis van boon naar chocoladebar en bestaat uit een tool voor alle actoren die in de keten om te zien of de bonen goed gevolgd worden.

Het doel hiervan is om een industriestandaard te hebben om de bonen te traceren. Het platform kan door grote bedrijven worden gebruikt om de moderne slavernij in de industrie te bestrijden. Tony’s Chocolonely denkt dat de beste manier om veranderingen in de sector aan te brengen is om langzaam de grote bedrijven aan boord te krijgen. Samen met slaafvrije chocolade en een groeiend supply chain model te creëren. Callebaut is al jaren een sterke partner van het bedrijf.

Waarom deze technologie?

Frans Pannekoek, supply chain manager bij Tony’s Chocolonely, werd door Forbes gevraagd waarom ze de chocolade industrie hebben ingeschakeld om een einde te maken aan de moderne slavernij. Hij vertelde het volgende.

Mijn echte drijfveer om voor Tony’s te werken is de mogelijkheid om het systeem te veranderen. Omdat de chocolade industrie zelf te klein was, was ik in staat mijn visie uit te voeren over een gedeelde waardeketen, gecentreerd in de stroom van informatie. Door het ontwikkelen van een infrastructuur, creëren IT systemen en processen iets dat gebruikt zou kunnen worden door grote spelers in de industrie.

Blockchain en Tony's

Ook vertelde hij dat twee jaar geleden blockchain een heel erg populaire technologie was. Ze kregen de opdracht om samen met Accenture een pilot te organiseren om de kansen te onderzoeken en ervaring op te doen met het werken met de nieuwe technologie. Gegevens ophalen op het platform was de grootste uitdaging. De blockchain doet niets om dat proces meer te verbeteren dan andere technologieën. De technologie bevindt zich nog in de beginfase en heeft tijd en middelen nodig om te updaten en te veranderen.  

Bronnen

  • CryptoNewsZ
  • Tony's Chocolonely