Nee
Ja
            

Christchurch schutter profiteerde van crypto

De terrorist die gisteren Christchurch op z’n kop zette, profiteerde flink van zijn crypto investeringen. Door te investeren in het frauduleuze BitConnect kon de man van zijn winst reizen. Ergens tijdens deze reizen zou hij geradicaliseerd zijn.

De terrorist die gisteren Christchurch op z’n kop zette, profiteerde flink van zijn crypto investeringen. Door te investeren in het frauduleuze BitConnect kon de man van zijn winst reizen. Ergens tijdens deze reizen zou hij geradicaliseerd zijn.

Aanslag Christchurch

Op vrijdagochtend 15 maart werd het ooit zo vredige Christchurch getroffen door een terroristische aanslag waarbij zeker 49 mensen het leven lieten en velen gewond raakten. De schietpartij, gericht op Islamitische mensen, is inmiddels opgeëist door de 28-jarige Brenton Tarrant uit Australië. Tarrant bereidde de schietpartij extreem goed voor en filmde het ook nog eens met zijn action camera. De beelden zette hij op Facebook, Twitter en YouTube. Tarrent zou via een online community gewaarschuwd hebben voor de “aanval tegen de indringers”.

Crypto connectie

Tarrent wist een flinke winst te maken door te investeren in BitConnect. De opbrengsten die hij verdiende met het platform waren het resultaat van een frauduleuze cryptocurrency die in 2017 een hoogtepunt bereikte. BitConnect was toen ongeveer 2,5 miljard dollar waard. Het project BitConnect, wat bestond uit een exchange en een uitleenplatform, beloofde beleggers een tweecijferig maandelijks rendement in een gelaagd beleggingssysteem. Een ‘Ponzi-regeling’ volgens Amerikaanse toezichthouders. Begin 2018 werd de cryptocurrency frauduleus bevonden. 

Met het bedrag Tarrent op reis. Hij bezocht Europa, Zuidoost-Azië en Azië. Ergens tijdens deze reis is hij geradicaliseerd. Aldus de sportschoolmanager waar de schutter voor werkte.

Aankondiging

Voor de aanval publiceerde de Australiër een manifest vol met haat zaaiende uitspraken over het immigratiebeleid en de moslimgemeenschap. “Videogame Fortnite leerde mij een moordenaar te zijn”, aldus Tarrent. De schutter kwam naar het eiland met slechts één doel: trainen voor de aanval. Waarom Nieuw-Zeeland? “Nieuw-Zeeland is gunstig vanwege zijn locatie, ik wil laten zien dat zelfs de meest afgelegen delen van de wereld niet vrij zijn van massale immigratie.”

 

Nieuw-Zeeland is nog altijd open voor immigranten en vluchtelingen en heeft geen verbod op semi-automatische wapens zoals Australië wel heeft.

Videogame Fortnite leerde mij een moordenaar te zijn.

- Brenton Tarrent

Bronnen

  • CCN
  • Afbeelding: CNN