Nee
Ja
            

ElaadNL ontwikkelt zelfvoorzienend netwerk voor elektrische voertuigen

In ons koude kikkerlandje wordt er gewerkt aan een duurzame toekomst. Een toekomst waaraan ElaadNL graag meewerkt. Het Nederlandse technologiebedrijf is druk in de weer een slim zelfvoorzienend elektriciteitsnetwerk voor elektrische voertuigen te bouwen.

In ons koude kikkerlandje wordt er gewerkt aan een duurzame toekomst. Een toekomst waaraan ElaadNL graag meewerkt. Het Nederlandse technologiebedrijf is druk in de weer een slim zelfvoorzienend elektriciteitsnetwerk voor elektrische voertuigen te bouwen.

IOTA

Door zelf een Proof of Concept te ontwerpen, wil ElaadNL de distributed ledger technologie (DLT) van IOTA gebruiken voor een slim elektriciteitsnetwerk. Het netwerk is bedoeld voor elektrische voertuigen die gebruik maken van Internet of Things. Een technologie waar IOTA zelf ook op gericht is.

Consumeren én produceren

Het initiatief van ElaadNL is gebaseerd op de Tangle-technologie van IOTA. Apparaten bepalen zelf waar het nodig is de netbelasting te helpen. Met andere woorden: waar is er stroom nodig? Het Proof of Concept toont dat ‘smart grids’ niet alleen stroom hoeven te verbruiken, maar ook kunnen generen en herverdelen. Volgens Harm van den Brink, DLT-expert bij ElaadNL, werkt zijn bedrijf aan een duurzame toekomst. “Wij gebruiken ons elektriciteitsnet heel anders dan 50 jaar geleden: naast consumeren, produceren we nu ook.”

Beloning

Door elektrische voertuigen op een lagere snelheid op te laden, of juist op te laden tijdens daluren, kunnen laadstation als beloning IOTA-tokens verdienen. “Alle apparaten worden verbonden met een specifiek deel van het grid. Als één of meer apparaten hun energieverbruik verlagen, krijgen ze een paar IOTA-tokens.”

ElaadNL

ElaadNL, opgericht door een groep netbeheerders, heeft als doel het ontwikkelen van een infrastructuur voor elektrische voertuigen én het slim opladen van deze voertuigen. Sinds de oprichting in 2009 zijn er al 3.000 openbare oplaadpunten geïnstalleerd in het hele land.

Energieopwekking in Denemarken en Spanje

Vorige maand breidde het Deense energiebedrijf Energinet de samenwerking met IOTA uit om nieuwe technologiegebieden te verkennen. Energinet zoekt naar toepassingen van Internet of Things, zoals groene energie en elektrische voertuigen. In december 2018 besloot het Spaanse energiebedrijf ACCIONA Energía blockchain in te zetten voor het opsporen van energieopwekking. ACCIONA werkt samen met software startup FlexiDAO aan de toevoerketen van de elektriciteitsproductie van vijf wind- en waterkrachtcentrales in Spanje.

Bronnen

  • Cointelegraph