Nee
Ja
            

EtherDelta ontvangt boete van SEC

De Amerikaanse SEC heeft voor het eerst een ongereguleerde cryptocurrency exchange aangepakt. EtherDelta, dat handelt in cryptocurrencies zonder dat het daar een vergunning voor heeft, krijgt een boete van $388.000.

De Amerikaanse SEC heeft voor het eerst een ongereguleerde cryptocurrency exchange aangepakt. EtherDelta, dat handelt in cryptocurrencies zonder dat het daar een vergunning voor heeft, krijgt een boete van $388.000.

EtherDelta staat bekend om het handelen in ERC-20 tokens. ERC-20 tokens zijn cryptomunten die in plaats van een eigen blockchain, gebruik maken van de blockchain van Ethereum. De exchange is een Decentralized Ethereum Exchange, kortweg DEX, waarop tokens verhandeld worden via zogenaamde smart contracts. Investeerders hebben daarvoor geen account of wallet nodig.

Om in cryptocurrency te mogen handelen, is toestemming van de Amerikaanse SEC nodig. Zonder deze toestemming, mogen geen transacties plaatsvinden. Op moment van schrijven handelt EtherDelta in verschillende ERC-20 tokens. Specifiek security tokens, ook wel effecten genoemd. Deze vertegenwoordigen een financieel product, bijvoorbeeld een aandeel of obligatie. De SEC heeft aan EtherDelta hiervoor echter nooit een vergunning afgegeven.

Ruim een jaar kon EtherDelta haar gang gaan. Meer dan 3.6 miljoen orders zijn geplaatst, tot SEC nu besloot in te grijpen.

Statement

De SEC heeft een officieel statement afgegeven, als reactie op de recente ontwikkelingen rondom EtherDelta: “EtherDelta ziet eruit als een online effectenbeurs en heeft ook dezelfde functionaliteiten. Daarom zijn ze verplicht om een vergunning bij de SEC aan te vragen.”

“EtherDelta ziet eruit als een online effectenbeurs en heeft ook dezelfde functionaliteiten. Daarom zijn ze verplicht om een vergunning bij de SEC aan te vragen.”

- SEC

De boete, maar liefst $388.000 (€342.420) is inmiddels voldaan door de eigenaar van EtherDelta. Omdat de eigenaar volledige medewerking verleende, is de boete lager uitgevallen dan normaal. Het is niet uit te sluiten dat op (korte) termijn meer boetes zullen volgen voor andere handelaren in ongereguleerde cryptocurrency.

Bronnen

BTCdirect.eu