Nee
Ja
            

Ethereums ProgPOW update één audit verwijderd van implementatie

De white paper van Ethereum zei het al, ASIC mining zorgt voor oneerlijke concurrentie in de miningindustrie. Dat ASIC mining nu al een hele tijd gedoogd is binnen de miningwereld is dan ook wel bijzonder te noemen. Nu lijkt daar verandering in te komen als na een audit ProgPow (programmatic proof of work) goedgekeurd kan worden.

De white paper van Ethereum zei het al, ASIC mining zorgt voor oneerlijke concurrentie in de miningindustrie. Dat ASIC mining nu al een hele tijd gedoogd is binnen de miningwereld is dan ook wel bijzonder te noemen. Nu lijkt daar verandering in te komen als na een audit ProgPow (programmatic proof of work) goedgekeurd kan worden.

De basis van Ethereum mining

Ethereum mined nu op het bekende Ethash algoritme. De bedoeling van het minen op Ethereum is een betrouwbaar netwerk van computers hebben. Een miner maken die Ethereum kan minen kost een aardige som met geld waardoor de hoge investering er voor zorgt dat er heel veel verschillende miners hun bijdrage leveren aan het Ethereum mining netwerk. Het hele idee is dat het decentraal is en dat er niemand een groot deel van het minen op zich kan nemen waardoor deze miner een bepaalde macht heeft over het netwerk.

Het gevaar van ASIC miners

De miners die bedoeld zijn voor Ethereum mining zijn gebouwd met GPU’s van een hoge kwaliteit. Hierdoor zie je ook het grotere kostenplaatje om een miner te bezitten. ASIC miners  zijn speciaal gebouwd voor mining op een bepaald algoritme waardoor ze goedkoper in de aanschaf zijn maar ook enkel en alleen maar één kunstje kunnen. GPU’s kunnen daarentegen meerdere algoritmes minen (meerdere blockchains in feite ondersteunen) en zijn ook nog te gebruiken voor gaming en rendering. Naast het oneerlijke verschil in aanschaf zorgen ASIC miners door de lage aanschafwaarde ook voor centralisatie. Veelal kopen investeerders er heel veel waardoor ze een groot deel van de totale mining in handen krijgen waardoor het netwerk weer minder decentraal wordt en de investeerders die een duurdere GPU miner in het bezit hebben zien ook nog eens hun inkomsten dalen.

De oplossing: ProgPOW

Programmatic Proof-of-Work zorgt er voor dat de hardware (GPU’s en ASICs) anders gebruikt gaan worden. Hierdoor zullen de ASIC miners flink minder efficiënt zijn. Nu is een ASIC miner nog 2 tot 4 keer efficiënter dan een GPU miner. Maar met ProgPOW is dat voordeel volledig weg waardoor alle ASIC miners in de omloop direct hun toepasbaarheid verliezen. Zo zal ProgPOW er voor kunnen zorgen dat het Ethereum netwerk beschermt is tegen ASIC miners en mining weer ouderwets voor de ‘average Joe’ toegankelijk wordt.

Hoe aannemelijk is ProgPOW?

Dat dit uiteindelijk doorgevoerd gaat worden lijkt nu nog een kwestie van tijd. Het team achter de code heeft uitgebreid onderzoek gedaan met de ontwikkelaars AMD en Nvidia (de fabrikanten van de chips in GPU’s). Het testnet Gangnam is inmiddels live waar ProgPOW op getest wordt en op een speciale meeting op 1 februari is besloten om door een derde partij te laten kijken of het een ‘GO’ of ‘NO GO’ gaat worden. De gemeenschap achter Ethereum heeft al een duidelijk signaal afgegeven dat ProgPOW een zeer welkome ontwikkeling zou zijn. Dus de kans dat het doorgevoerd gaat worden is zeer groot te noemen.

Wat zijn de tegens?

Er zijn ook wat tegengeluiden vanuit de gemeenschap. Het invoeren van ProgPOW wordt gezien als een poging om Proof of Stake nog verder uit te stellen. Ook zijn er vraagtekens of ASIC miners wel echt zo dominant zijn op het netwerk omdat dat niet feitelijk bewezen is. Ook zou er een scenario kunnen ontstaan dat de ontwikkelaars van ASIC chips ze in het geheim zullen gaan gebruiken als ze een oplossing op ProgPOW weten te bedenken waardoor de ASIC markt nog minder transparant wordt dan dat deze al is.

Moet Ethereum ProgPOW doorvoeren?

Bronnen

  • Coindesk.com
  • Medium.com
  • Smartereum.com