Nee
Ja
            

FBI waarschuwt crypto beleggers voor scammers

Er komen steeds meer virtuele valuta op de markt en dit brengt gevaren met zich mee. Het Federal Bureau of Investigation wil de onwetende belegger beschermen tegen de grote boze wereld van cryptocurrency, door een aantal rode vlaggen te presenteren.   

Er komen steeds meer virtuele valuta op de markt en dit brengt gevaren met zich mee. Het Federal Bureau of Investigation wil de onwetende belegger beschermen tegen de grote boze wereld van cryptocurrency, door een aantal rode vlaggen te presenteren.   

Onterechte toeschrijvingen

In een interview met de Nederlandse financiële nieuwswebsite The Paypers op dinsdag 19 februari, waarschuwt de FBI voor de gevaren bij het investeren in cryptocurrencies en ICO’s. Scammers vinden steeds meer nieuwe manieren om mensen erin te luizen. Zo worden er ‘fancy’ namen en titels toegeschreven aan directeuren van frauduleuze bedrijfjes en blijken ze daarnaast een hele hoop ervaring te hebben. Met dit alles wordt er een verkeerd beeld geschetst.

Onrealistische beloften

Bovendien worden er onrealistische beloften gedaan. “Zoals elk beleggingsproduct, kan rendement nooit gegarandeerd worden. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook”, aldus de FBI.

De FBI adviseert

Het Bureau, wat in juni 2018 vertelde 130 lopende crypto-gerelateerde zaken te hebben, adviseert beleggers zorgvuldig te kijken naar de personen achter de organisatie. Pas op voor cryptocurrencies die uitsluitend op het internet lijken te zijn. Ga op zoek naar een fysiek adres. Investeer niet als je dat adres niet of nauwelijks kan vinden.

 Investeren is gewoonweg gokken. Beleg alleen wat je kan missen. Investeren in cryptocurrencies brengt zelfs een verhoogd risico met zich mee. Crypto munten en tokens zijn vaak volatiel. Met andere woorden: de waarde en prijs schommelen onregelmatig.

 Beleggers moeten zich bewust zijn van de jurisdictie waarin het aanbod geregistreerd is, of juist niet in geregistreerd is. Het is belangrijk te checken in hoeverre wetten en voorschriften nageleefd worden.

Een handig hulpmiddel

Behoorlijk wat dingen om mee te rekening te houden dus. Om het allemaal wat gemakkelijker te maken, bestaat er een handig hulpmiddel. Het BrokerCheck-systeem. Deze tool is ontwikkeld door de Financial Industry Regulatory Authority en helpt je de identiteit en registratiestatus van ICO’s of cryptocurrencies te verifiëren.

Een test

Afgelopen jaar probeerde de Securities and Exchange Commission, de SEC, investeerders op te leiden door een nep ICO op te richten. Met een ‘te goed om waar te zijn’ aanbod werden bezoekers naar de website gelokt. De website stond vol met rode vlaggen. Degenen die toch probeerden de ‘ersatz tokens’ te kopen, werden doorverwezen naar de onderwijsgeoriënteerde pagina op de SEC-website.

Bronnen

  • Cointelegraph