Nee
Ja
            

Grootste Canadese cryptocurrency-exchange QuadrigaCX verliest 165 miljoen euro!

QuadrigaCX, de grootste Canadese crypto-exchange, is 165 miljoen euro aan crypto kwijtgeraakt. Reden? Ze kunnen de wallets nooit meer in na het overlijden van hun CEO.

QuadrigaCX, de grootste Canadese crypto-exchange, is 165 miljoen euro aan crypto kwijtgeraakt. Reden? Ze kunnen de wallets nooit meer in na het overlijden van hun CEO.

QuadrigaCX al maanden in de problemen

Als je handelt in crypto en je komt uit Canada dan zal je waarschijnlijk QuadrigaCX wel kennen. De grootste exchange van Canada was al een tijd onderwerp van gesprek door verschillende voorvallen. Dat de gifbeker voor het bedrijf nog niet leeg is bleek deze week wel weer. Het bedrijf is 165 miljoen euro aan Crypto’s kwijt.

Bank bevriest rekening QuadrigaCX

De problemen van QuadrigaCX begonnen nadat de rekening die ze met hun service payment provider hadden niet meer werd uitgekeerd. Daardoor moesten klanten van QuadrigaCX weken wachten tot hun uitbetalingsaanvragen werden voldaan. Het betekende het begin van een reeks aan onfortuinlijke gebeurtenissen. 

CEO sterft op dertigjarige leeftijd

Gerald Cotten, CEO van QuadrigaCX, was in India om een weeshuis te bouwen. Cotten had de ziekte van Crohn en dat werd hem op 9 december van vorig jaar fataal. Op 14 januari heeft QuadrigaCX pas officieel gecommuniceerd dat hun CEO overleden was. Cotten werd slechts 30 jaar. 

28 januari, Quadriga op zwart

28 januari ging de exchange ineens op zwart. Zonder aankondiging konden de gebruikers niet meer op het platform terecht en leken de donkere wolken zich verder samen te pakken boven het meest toonaangevende crypto-platform van Canada. Na een aantal uren werd er bekend gemaakt dat de exchange bezig was met onderhoud. Ondanks dat het onaangekondigd was bleef het over het algemeen nog steeds rustig. Was de gifbeker nu eindelijk leeg?

31 januari, de aap komt uit de mauw

De gifbeker was nog niet eens een beetje leeg. Op 31 januari vraagt Jennifer Robertson, de weduwe van Gerald Cotten, bij de rechtbank in Nova Scotia een officieel document aan om tijdelijk niet te hoeven voldoen aan de schuldeisers. De CEO van QuadrigaCX had niet zo goed nagedacht over het beheren van de cold wallets van het bedrijf. Waar normaal meerdere personen de weg en de codes weten van de cold wallets bleek alleen Cotten verantwoordelijk te zijn voor het verplaatsen van crypto's van de hot wallet naar de cold wallet (zie de About-Crypto wiki voor uitleg over cold wallets). Zo lijkt 165 miljoen euro aan crypto verloren te zijn gegaan met de laatste adem van Gerald Cotten.

Jennifer Robertson schakelt consultant in

De weduwe van Cotten schakelt uiteindelijk een consultant in om zijn laptop te ontcijferen. Zo is er een poging gedaan om uiteindelijk toegang te krijgen tot de private keys van Cotten. De conclusie van de specialist? Het lijkt er op dat de toegang te de accounts verloren is gegaan met het overlijden van de CEO. Daarmee gaan er naar verluidt 26.488 Bitcoins, 11.278 Bitcoin Cash, 11.149 Bitcoin SV, 35.320 Bitcoin Gold, 199.888 Litecoin en 429.966 Ethereum verloren. De totale waarde staat op 165 miljoen euro en het is allemaal eigendom van de accounts op QuadrigaCX. Het grootste account van QuadrigaCX bedraagt 61 miljoen euro. 

De nalatenschap van Gerald Cotten

Op Reddit gaan er al flinke discussies rond over de situatie rond het overlijden van Cotten. Twee weken voor het overlijden van de CEO heeft hij zijn testament nog aangepast en nu schijnt er uitgelekt zijn dat beide honden(!) van Cotten 100.000 dollar erven. Dat zou willen zeggen dat de honden van Cotten 200.000 Canades dollars erven en daarna de schuldeisers aan de beurt gaan komen voor een vergoeding. Nu staan er gelukkig al partijen in de rij om QuadrigaCX over te nemen waardoor het voor alle accounts en het bedrijf aan het einde van het verhaal alles met een sisser kan af laten lopen. 

Matthew Mellon en zijn vermogen aan Ripple

Eerder dit jaar overleed ook al een prominent figuur in de cryptowereld. Matthew Mellon, groot ondernemer uit Amerika, overleed op 16 april doordat hij een hartaanval kreeg in een hotelkamer in Mexico terwijl hij de drug Ayahuasca op had. Met hem stierf zijn private key en 50 miljoen euro aan Ripple. Zo kunnen we van beide heren leren dat we nu al goed moeten nadenken over wat we met onze private keys doen. Want normaal zeggen ze: 'hoop doet leven', maar in de wereld van de blockchain is de hoop alleen in de handen van de mensen die de private keys bezitten. 

Bronnen

  • Coindesk.com
  • Bitcoin.com