Nee
Ja
            

Is Frankrijk klaar om blockchain technologie leider te worden?

Frankrijk heeft de ambitie voorloper te worden op het gebied van blockchain technologie. Het land van president Macron wil cryptocurrency en blockchain ontwikkelingen extra stimuleren en omarmen, maar voorgestelde belastingwijzigingen worden tot dusver afgeslagen.

Frankrijk heeft de ambitie voorloper te worden op het gebied van blockchain technologie. Het land van president Macron wil cryptocurrency en blockchain ontwikkelingen extra stimuleren en omarmen, maar voorgestelde belastingwijzigingen worden tot dusver afgeslagen.

Parlementslid Pierre Person, van La Republique En Marche, pleitte in het Franse lagerhuis voor verduidelijking van het verschil tussen frequente en niet-frequente handel. Dit onderscheid bepaalt namelijk hoe belastingen worden toegepast. Minister van Financiën, Bruno Le Maire, verwierp het idee omdat “het de situatie alleen maar verwarrender in plaats van duidelijker zou maken”.

Belasting op cryptowinsten

Frankrijk wil mensen stimuleren te investeren in cryptocurrency en blockchain. Toch strandde het plan om de jaarlijkse belastingvrijstelling te verhogen van 305 euro naar 3.000 of zelfs 5.000 euro. 305 euro werd al gunstig genoeg gevonden voor beleggers. Over behaalde winsten op cryptocurrency wordt op dezelfde manier belasting geheven als over winsten behaald op roerende goederen. Het percentage belasting bedraagt in totaal 36,2 procent. Hiervan is respectievelijk 19 procent bestemd voor inkomstenbelasting en 17,2 procent voor sociale bijdragen.

Cryptocurrency is nog niet belangrijk genoeg binnen de Franse economie

In het kader van de nieuwe technologische mogelijkheden met blockchain zijn er meer voorstellen gepresenteerd als onderdeel van de begrotingsplanning van Frankrijk voor 2019. In september 2018 ging het Franse parlement akkoord met de PACTE-wet, die een juridisch kader voor ICO’s (Initial Coin Offerings) creëert. Zowel Jean-Michel Mis, liberaal parlementslid en tevens partij-collega van Macron, als Laure de la Raudière, stelden voor dat de overheid 500 miljoen euro uittrekt voor blockchain ontwikkelingsprojecten. De La Raudière: “met blockchain willen we dat Frankrijk deze keer de leiding neemt.”

De voorstellen zijn inmiddels door het Franse parlement verworpen. Alexandre Stachtchenko, voorzitter van blockchain lobbygroep La Chaintech, zei in een interview met Capital magazine: “Het meest frustrerende aan dit alles is dat geen van de afwijzingen gemotiveerd of gerechtvaardigd is door de voorzitter en de minister.” Cryptocurrency is gewoonweg nog niet belangrijk genoeg binnen de Franse economie.

Bronnen

  • ETHnews
  • Cryptonomist
  • Bitcoinmagazine