Nee
Ja
            

Koinex: het nieuwe slachtoffer van de RBI

In navolging van drie andere crypto exchanges, moet nu ook Koinex de deuren sluiten. De Indiase exchange kan vanwege handelsbeperkingen en vertragingen in de regelgeving niet meer functioneren.

In navolging van drie andere crypto exchanges, moet nu ook Koinex de deuren sluiten. De Indiase exchange kan vanwege handelsbeperkingen en vertragingen in de regelgeving niet meer functioneren.

Dit nieuws werd afgelopen donderdag naar buiten gebracht.

Koinex

Koinex werd op 25 augustus 2017 in het leven geroepen. Al snel wist de exchange uit te groeien tot een grote speler in India. Binnen vier maanden tijd werd er 265 miljoen dollar verhandeld, met een piek in december van meer dan 40.000 nieuwe gebruikers binnen 24 uur. Koinex heeft meer dan één miljoen geregistreerde gebruikers op de website en voerde meer dan 20.000 orders uit met een waarde van minimaal 3 miljard dollar.

De beslissing

“Na maanden van onzekerheid en onderbrekingen, hebben we helaas besloten alle diensten en operaties stil te leggen” aldus Koinex CEO Rahul Raj. De permanente uitschakeling vond gisteren om 2 PM IST plaats op alle platforms. Alle bestellingen die na deze deadline binnenkwamen zijn automatisch geannuleerd. Het geld hiervan is teruggestort.  

Na maanden van onzekerheid en onderbrekingen, hebben we helaas besloten alle diensten en operaties stil te leggen.

- Rahul Raj, CEO Koinex

Reserve Bank of India (RBI)

Koinex leed behoorlijk door de uitspraak van de Reserve Bank of India (RBI). In april vorig jaar verbood de bank financiële instellingen diensten te verlenen aan crypto bedrijven. Binnen drie maanden moest de handel in cryptocurrencies gestopt zijn. “Ze blokkeerden ook al cryptogerelateerde transacties toen”, aldus Raj. Hoewel deze situatie aangevochten is in het Hooggerechtshof, bleef de situatie onveranderd. De afgelopen 14 maanden waren zwaar volgens de Koinex CEO. Zelfs bij niet-cryptogerelateerde transacties, zoals het betalen van salarissen en huur, werd er moeilijk gedaan.

Ze blokkeerden ook al cryptogerelateerde transacties toen.

- Raj

Koinex Wallet

De wallet van de exchange zal functioneel blijven, maar gebruikers moeten uiterlijk 15 juli alle fondsen opnemen. Gebeurt dit niet, dan kan dit leiden tot het verlies van de bezittingen. Het bedrijf gaat in de komende vijf weken proberen alle gebruikersfondsen aan de geregistreerde banken vrij te geven. Koinex verklaart: “Omdat de bankrekeningen met gebruikersfondsen nog steeds bevroren zijn en het kapitaal wordt opgehouden, hebben we met onze eigen middelen regelingen getroffen. Dit is een vrijwillige stap en geen wettelijke verplichting”.

De zaak zal op 23 juli door het Hooggerechtshof van India besproken worden.

Bronnen

  • Bitcoin.com
  • Afbeelding: Koinex