Nee
Ja
            

LocalBitcoins verstoot Iraanse gebruikers

LocalBitcoin zal niet langer diensten aanbieden aan gebruikers uit Iran. Het besluit van de Finse crypto exchange kwam na een wekenlange stijging in de handelsvolumes op het platform. De beslissing is waarschijnlijk een reactie op eerder opgelegde Amerikaanse sancties.

LocalBitcoin zal niet langer diensten aanbieden aan gebruikers uit Iran. Het besluit van de Finse crypto exchange kwam na een wekenlange stijging in de handelsvolumes op het platform. De beslissing is waarschijnlijk een reactie op eerder opgelegde Amerikaanse sancties.

Eerste bericht

Via Telegram kwam eerder deze week naar buiten dat de peer-to-peer exchange Iraniërs had geblokkeerd. Gebruikers meldden problemen bij het plaatsen van nieuwe transacties en het updaten van eerdere transacties op de website. Toen een Iraanse gebruiker hierop inging, ontving hij de volgende reactie van LocalBitcoins: “Als u een account heeft, kunt u uw Bitcoins intrekken, maar u kunt het platform niet gebruiken om te handelen”.

Op de Iraanse versie van de LocalBitcoins website verscheen later een officieel statement: “Helaas is LocalBitcoins momenteel niet beschikbaar in de door u geselecteerde regio”. Een Twitterbericht lichtte deze boodschap iets meer toe: “Onze diensten zijn niet beschikbaar in uw regio vanwege risico gebaseerde redenen”.

Helaas is LocalBitcoins momenteel niet beschikbaar in de door u geselecteerde regio.

- LocalBitcoins website

Populaire Bitcoin Exchange

LocalBitcoins wordt gezien als een van de meest populaire Bitcoin handelswebsites onder Iraanse gebruikers. Dit komt vooral omdat er geen internationale creditcardinformatie nodig is, iets waar Iraniërs al tientallen jaren geen fan meer van zijn. Betalen met lokale bankrekeningen was mogelijk. Op de website van LocalBitcoins konden gebruikers lokale bankdocumenten inzien om potentiële problemen op te lossen. Een groot voordeel van de exchange was dat het fondsen vasthield totdat beide partijen een definitieve bevestiging hadden gegeven. Hierdoor werd de veiligheid van transacties gewaarborgd en is fraude verminderd.

“Omdat ik in relatief grote volumes handelde, was LocalBitcoins mijn beste optie. Ik kon goede aanbiedingen vinden bij echte mensen”, aldus Bitcoin-handelaar Soroush Hakimi. Hakimi vertelde dat de koersen bij lokale exchanges in veel gevallen ongunstig zijn. Hoewel het totale volume aan assets laag is, kan je amper twee Bitcoin vinden die te koop zijn op een bepaalde dag.

Omdat ik in relatief grote volumes handelde, was LocalBitcoins mijn beste optie. Ik kon goede aanbiedingen vinden bij echte mensen.

- Soroush Hakimi, Bitcoin-handelaar

Amerikaanse sancties

Iets meer dan een jaar geleden trok president Trump zich terug uit de nucleaire deal met Iran. Hij kondigde vervolgens strenge economische sancties aan. Deze sancties hebben Iraanse crypto gebruikers flink getroffen. Exchanges als Binance, Bittrex en ShapeShift zetten hun diensten namelijk stop voor gebruikers uit Iran.

Meer fraude in de toekomst?

De keuze van LocalBitcoin om Iraniërs buiten te sluiten, zal in de toekomst voor meer fraude zorgen in de cryptohandel. Dit denkt Milad Jahandar, CEO van de Iraanse fintech Bahamta. Hij legt uit: “Gebruikers worden gedwongen hun toevlucht te zoeken in transacties van persoon naar persoon en moeten bovendien op elkaar vertrouwen. Dit verhoogt het risico op fraude, brengt de lokale input terug en vertraagt de invloed van Bitcoin”. Dit gaat tegen de decentrale aard van Bitcoin in. “Bitcoin is een wereldwijd netwerk dat geen grenzen, kleuren of etniciteiten kent. Als een exchange Iraanse gebruikers verbiedt, verlaagt het in feite zijn applicaties tot die van fiat valuta”, aldus Jahandar.

Zijn er dan helemaal geen opties meer voor Iraniërs? Nee dat niet. Er zijn momenteel in ieder geval twee alternatieven voor LocalBitcoins. Bisq en Hodl Hodl.

Gebruikers worden gedwongen hun toevlucht te zoeken in transacties van persoon naar persoon en moeten bovendien op elkaar vertrouwen. Dit verhoogt het risico op fraude.

- Milad Jahandar, CEO Bahamta

Bisq

Bisq is een open-source decentrale peer-to-peer applicatie die draait op Tor. De applicatie integreerde onlangs een Farsi-interface voor Iraanse gebruikers. “Bisq vereist niet dat alle deals privé of anoniem verlopen”, aldus programmeur Ziya Sadr. “Dit maakt het perfect voor Iraanse gebruikers die altijd worden gecensureerd of geblokkeerd”.

Bisq vereist niet dat alle deals privé of anoniem verlopen. Dit maakt het perfect voor Iraanse gebruikers die altijd worden gecensureerd of geblokkeerd.

- Ziya Sadr, programmeur

Hodl Hodl

Hodl Hodl is vergelijkbaar met LocalBitcoins en heeft eveneens pas een Farsi-interface toegevoegd. “Een manier voor de oprichters om Iraanse gebruikers op hun website te verwelkomen” zegt Sadr.

Een manier voor de oprichters om Iraanse gebruikers op hun website te verwelkomen.

- Sadr

KeepChange

Er is ook een mogelijke derde optie: KeepChange. Deze peer-to-peer exchange probeerde potentiële gebruikers gerust te stellen door te verklaren dat het loyaal blijft aan de filosofie Bitcoin: geen overheidsinmengingen en het weerstaan van censuur. “Iraanse gebruikers, evenals andere nationaliteiten overal ter wereld, kunnen KeepChange gebruiken zonder zich zorgen te maken over censuur, sancties, inbeslagname van geld, etc.”.

Iraanse gebruikers, evenals andere nationaliteiten overal ter wereld, kunnen KeepChange gebruiken zonder zich zorgen te maken over censuur, sancties, inbeslagname van geld, etc.

- KeepChange

Bronnen

  • CoinDesk
  • Afbeelding: Bitcoin Exchange Guide