Nee
Ja
            

Miningwalhalla zet in op verbod

China heeft op dit moment tweederde van het marktaandeel in cryptomining. De regering lijkt nu een zeer nadelige beslissing te gaan nemen voor de miners in het stroomparadijs. 

China heeft op dit moment tweederde van het marktaandeel in cryptomining. De regering lijkt nu een zeer nadelige beslissing te gaan nemen voor de miners in het stroomparadijs. 

Dat blijkt uit een rapport van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming van China. Deze heeft een rapport ingediend met 450 punten die volgens hun in strijd zijn met de wet- en regelgeving, een veiligheidsrisico hebben of niet ecologisch zijn. 

Nog geen verbod

Het lijkt er dan ook op dat mining onder het punt van niet-ecologisch verantwoord gaat vallen. Mining is zeer stroomintensief en wekt ook de nodige warmte op. Slecht nieuws dus voor de giganten in China, want daar zitten de meeste en de grootste miningfarms van de wereld. Zo komt er een vervolg op de historische ban van Initial Coin offerings (ICO's) die eerder in september 2017 werd doorgevoerd. Het rapport vraagt niet om een direct verbod op mining maar geeft aan dat er direct gewerkt moet worden aan uitfasering.

Open voor reacties

Nu het rapport is vrijgegeven is er de mogelijkheid om tot 7 mei te reageren op de punten die worden aangestipt in het rapport. Dus of het een definitieve uittreding wordt uit de miningmarkt moet nog blijken. China huisvest ondermeer de mininggigant Bitmain die grote delen van hun eigen miningoperaties in het land heeft. Door de waterkrachtcentrales die energie opwekken zijn de energiekosten een schijntje tegenover de rest van de wereld. Daarmee gaat de voorsprong die China heeft met goedkoop materiaal en goedkope energie straks wellicht verloren.

Economische gevolgen

Hiermee kunnen flinke economische gevolgen ontstaan, maar dan vooral in de cryptowereld. Omdat het break even point die nu extreem laag ligt in China verdwijnt zullen andere miningfarms dit over moeten nemen. Met het verdwijnen van tweederde van de markt gaat de verdeling in miningopbrengst mischien wel driemaal hoger zijn voor de farms buiten China. Overigens zullen de Chinese farms huisvesting gaan zoeken in het buitenland, maar daardoor gaat hun stroomtarief wel omhoog. Het is in ieder geval zeer interessant om te zien hoe de kaarten straks geheel anders verdeeld kunnen gaan worden. 

Bronnen

  • Reuters
  • Afbeelding: China Money Network