Nee
Ja
            

Noord-Korea hackt crypto exchanges om sancties te omzeilen

De Democratische Volksrepubliek Korea voerde verschillende cyberaanvallen uit om economische sancties te omzeilen en buitenlandse valuta te verkrijgen. Er zou maar liefst 670 miljoen dollar buitgemaakt zijn.  

De Democratische Volksrepubliek Korea voerde verschillende cyberaanvallen uit om economische sancties te omzeilen en buitenlandse valuta te verkrijgen. Er zou maar liefst 670 miljoen dollar buitgemaakt zijn.  

Een nieuwe bron van inkomsten

Het land dat zichzelf democratisch noemt, maar dat eigenlijk niet is, heeft o.a. cryptocurrency exchanges gehackt. Dit verklaren verschillende experts binnen het Verenigde Naties panel. Door opgelegde economische sancties werd de uitvoer van steenkool, een belangrijke nationale inkomstenbron, beperkt.

Nikkei Asian Review tipt VN

Het VN-panel werd getipt door de Aziatisch-Engelse krant Nikkei Asian Review, wat een formeel rapport indiende bij de VN-Veiligheidsraad. Om de sporen zo goed mogelijk te wissen, was blockchain technologie ingezet. Dit is de eerste keer dat het Verenigde Naties panel zo gedetailleerd in kaart brengen hoe Noord-Korea tussen 2015 en 2018 te werk is gegaan. Het communistische land van Kim Jong-un heeft een zogenaamde “pool van illegale fondsen” gecreëerd die sinds 2016 flink gegroeid is dankzij de cyberaanvallen die het aanvoerde.

“De aanvallen, die waarschijnlijk uitgevoerd zijn door een gespecialiseerde eenheid binnen het Noord-Koreaanse leger, zijn nu een belangrijk onderdeel van het Noord-Koreaanse overheidsbeleid”, aldus Nikkei.

De aanvallen, die waarschijnlijk uitgevoerd zijn door een gespecialiseerde eenheid binnen het Noord-Koreaanse leger, zijn nu een belangrijk onderdeel van het Noord-Koreaanse overheidsbeleid

- Nikkei Asian Review

In cryptocurrency vond het land een manier om de sancties te ontduiken. Het VN-panel verklaart: “Cryptocurrencies zijn moeilijker te traceren kunnen vaak witgewassen worden en zijn onafhankelijk van overheidsregulering”. Het land heeft er daarom ook van alles aan gedaan om de digitale valuta in handen te krijgen.

Het VN-panel vraagt alle lidstaten informatie uit te wisselen over de cyberaanvallen met andere regeringen. Landen moeten goed kijken naar hun eigen financiële instellingen en deze, waar mogelijk, verbeteren om aanvallen in de toekomst te weerstaan.

Cryptocurrencies zijn moeilijker te traceren kunnen vaak witgewassen worden en zijn onafhankelijk van overheidsregulering

- VN-panel

Zuid-Korea

Het Zuid-Koreaanse e-commerce portal Interpark claimt dat er van 10 miljoen gebruikers persoonlijke gegevens gestolen zijn. De daders eisten 2,7 miljoen dollar in cryptocurrency als losgeld voor de in beslaggenomen data.

In het verleden werd de regering van buurland Zuid-Korea zelf beschuldigd van het uitvoeren van cyberaanvallen op cryptocurrency exchanges. Er zou meer dan 570 miljoen dollar aan crypto valuta gestolen zijn. De aanvallen vonden plaats tussen januari 2017 en september 2018. Het land heeft recent aangekondigd een taskforce te lanceren die misdaden omtrent cryptocurrency moet bestrijden. Ook is er in oktober vorig jaar geprobeerd een internationale blockchain-conferentie in hoofdstad Pyongyang te houden.

Bronnen

  • Cryptoglobe
  • Afbeelding: Pixabay