Nee
Ja
            

Noord-Korea wil eigen Bitcoin

Het land van ‘supreme leader’ Kim Jong-un wil een eigen Bitcoin de wereld in helpen. Waar deze cryptocurrency voor gebruikt gaat worden? Misschien wel een leuk uitstapje naar hoofdstad Pyongyang.

Het land van ‘supreme leader’ Kim Jong-un wil een eigen Bitcoin de wereld in helpen. Waar deze cryptocurrency voor gebruikt gaat worden? Misschien wel een leuk uitstapje naar hoofdstad Pyongyang.

Een instabiel land

Dat een communistische dictatuur als Noord-Korea een eigen cryptocurrency wil lanceren, is op zijn minst opvallend te noemen. Waarom? Het land heeft geen stabiele valuta en al helemaal geen sterke economie. Bovendien worden crypto valuta over het algemeen níet gecontroleerd door een centrale instantie zoals een overheid. Laat Noord-Korea nou precies een natie zijn die graag de controle behoudt. Dus hoe zien ze dit voor zich?

Sancties omzeilen

Door een eigen cryptomunt te lanceren kan Noord-Korea in ieder geval proberen onder de sancties van bijvoorbeeld de Verenigde Staten uit komen. Het land verwacht namelijk dat andere landen in de wereld de valuta van een ‘buitengesloten regime’ klakkeloos accepteren. En Noord-Korea is niet de enige met dit idee. Rusland, Iran én Venezuela waren al eerder bezig met het verkennen van mogelijkheden.

Geen nieuw terrein

Eigenlijk is Noord-Korea al een tijdje bezig met cryptocurrencies en blockchain. Alleen dan op een minder legale manier. Het regiem van Kim Jong-un is vaker in het nieuws gekomen vanwege criminele praktijken waarbij bijvoorbeeld cryptocurrency exchanges gehackt werden. Bitcoin werd door Noord-Korea gebruikt voor het ‘gijzelen’ van software en om geld in te zamelen voor het wapenprogramma. Het land heeft dit jaar een cryptocurrency en blockchain conferentie op eigen grond gehouden. De volgende editie staat ook al op de planning.

Wie wil de Noord-Koreaanse Bitcoin?

De vraagt blijft natuurlijk: wie wil er nou een cryptocurrency kopen van een corrupt land als Venezuela of Noord-Korea wanneer er geen zekerheid is dat het ingewisseld kan worden voor producten en diensten? Tot nu toe lijken ‘Bitcoin twins’ alleen kans te maken als deze geconverteerd kunnen worden naar originele Bitcoins of echte producten en diensten. 

Stof tot nadenken

Kortom: het land heeft nog een hoop om over na te denken mochten ze dit, op het eerste oogpunt absurde, plan daadwerkelijk willen doorzetten. Wellicht komt er nog een dag dat we allemaal onze fiat valuta zoals de Euro inwisselen voor digitale valuta zoals Bitcoin. Maar of Noord-Korea hier een aandeel in gaat hebben… 

Bronnen

  • CCN
  • Afbeelding: Gizmodo