Nee
Ja
            

ProgPoW klaar voor Istanbul

Op dinsdag was er een overleg tussen de projectmanagers van Ethereum. Hier is EIP 1057 om ProgPoW te implementeren direct op de officiële agenda voor aankomende vrijdag gezet.

Op dinsdag was er een overleg tussen de projectmanagers van Ethereum. Hier is EIP 1057 om ProgPoW te implementeren direct op de officiële agenda voor aankomende vrijdag gezet.

ProgPoW is al langer voer voor discussie. Het ene kamp vind het een goed idee om de ASIC miners nu nog van het netwerk af te halen waar de ander met het oog op Proof of Stake daar niet meer op zit te wachten. Ook is de discussie aanwezig of de ASIC miners het netwerk niet decentraler maken. Ethereum heeft altijd duidelijk aangegeven anti ASIC te zijn, want voor een lager bedrag kan je een hoger aandeel in de hashrate aanschaffen waardoor een 51% aanval weer makkelijker mogelijk is. 

EIP 1057 naar Istanbul

En dan niet letterlijk. De volgende grote netwerkupdate van Ethereum heet namelijk Istanbul. Constantinople is eind februari succesvol geactiveerd waardoor nu de nieuwe EIP's (Ethereum implementation proposals) ingediend kunnen worden voor de volgende update. EIP 1057 is het voorstel om een aanpassing te maken in het algoritme waarbij de ASIC miners een dusdanige terugval in rekenkracht krijgen dat deze niet meer rendabel zijn. Als Ethereumhouder heb je al kunnen stemmen of je voor of tegen was. Een massale meerderheid van 97% van de Ethereumhouders stemde ja. 

Verschillende valkuilen

De enige zorgen die er zijn is dat er nog geen officiële benchmarks zijn wat dit gaat betekenen voor gewone miners. Dit zou zomaar per videokaart weer andere prestaties kunnen opleveren. Daarom is een goede benchmark nog een vereiste. Daarnaast zijn de ASIC miners dan op dat moment onklaar gemaakt, maar wat als de makers van deze chips al snel met een antwoord kunnen komen? Dit met het toekomstbeeld dat Proof of Stake al om de hoek staat zijn er genoeg argumenten om alsnog af te zien van ProgPoW. Aankomende vrijdag staat het dus officieel op de agenda om besproken te worden. 

Bronnen

  • Coindesk