Nee
Ja
            

Ruim 200 Bitcoins gestolen uit Electrum wallet!

De Bitcoin wallet van Electrum was recentelijk doelwit van een hackersaanval. Hierbij zijn meer dan 200 Bitcoins ter waarde van bijna 800.000 dollar buitgemaakt.

De Bitcoin wallet van Electrum was recentelijk doelwit van een hackersaanval. Hierbij zijn meer dan 200 Bitcoins ter waarde van bijna 800.000 dollar buitgemaakt.

Electrum, een bekende en populaire Bitcoin client, werkt met verschillende servers en biedt een gratis decentrale software wallet voor cryptocurrencies aan. Het platform, dat al sinds 2011 opereert, bracht op 27 december naar buiten dat er zeker 200 Bitcoins met een waarde van bijna 800.000 dollar gestolen zijn uit de virtuele portemonnees van gebruikers.

Gevaarlijke software update

Om toegang te krijgen tot de Bitcoins, voegde de hacker verschillende servers toe aan het netwerk van Electrum. Wanneer een Bitcoin-transactie één van deze servers bereikte, kwam er een geformatteerde foutmelding of “error” in beeld. De foutmelding kon opgelost worden, door op een link te klikken. Het systeem vroeg dan een software update te downloaden en te installeren. Als kers op de taart was een tweefactorauthenticatie-code vereist. Volgde je alle stappen, dan kreeg de schadelijke software toestemming fondsen van de gebruiker naar de Bitcoin-adressen van de aanvaller te verplaatsen.

Hack inmiddels opgelost

De hack, die begon op vrijdag 21 december, is inmiddels gestopt. Electrum-ontwikkelaar SomberNight verklaarde dat het team expres wachtte met het naar buiten brengen van het nieuws, omdat de hacker blijkbaar uit zichzelf was gestopt. De organisatie wist minstens 33 kwaadwillende servers te identificeren, maar heeft nog niet bekendgemaakt wat er met de servers gaat gebeuren. De app is bijgewerkt en de boodschap verschijnt nu niet meer als geformatteerde tekst.

Bronnen

  • electrum.org
  • ethnews.com