Nee
Ja
            

Russisch blockchainproject Masterchain loopt vast

Sberbank heeft besloten niet langer mee te werken aan Masterchain. Het blockchainproject is voor de grootste bank van Rusland niet snel, veilig en efficiënt genoeg. Bovendien loopt Masterchain twee jaar achter op haar doelstellingen. 

Sberbank heeft besloten niet langer mee te werken aan Masterchain. Het blockchainproject is voor de grootste bank van Rusland niet snel, veilig en efficiënt genoeg. Bovendien loopt Masterchain twee jaar achter op haar doelstellingen. 

Masterchain

Masterchain is een blockchain-project dat in 2017 gelanceerd werd door de Bank of Russia. De centrale nationale bank kreeg al snel steun van vijf grote banken: Sberbank, Alfa Bank, VTB, Raiffeisenbank Russia en Otkritie.

Hypotheekpilot

De eerste use-case van Masterchain richtte zich op de hypotheekmarkt, waar de Sberbank een aandeel van 50 procent heeft. De hypotheekpilot, die vorig jaar van start ging, zou over een maand van start moeten gaan. Deze deadline blijkt nu echter niet haalbaar. “We hebben nog geen nieuwe versie van het decentrale bewaarsysteem van AFT ontvangen en hebben het nog niet getest”, aldus blockchainlabhoofd Oleg Abdrashitov. Dit nieuws werd later ook bevestigd door Eugenia Ovchinnikova van de Raiffeisenbank.

We hebben nog geen nieuwe versie van het decentrale bewaarsysteem van AFT ontvangen en hebben het nog niet getest.

- Oleg Abdrashitov, blockchainlabhoofd

Wat gaat er fout bij Masterchain?

“Masterchain voldoet niet aan de vereisten voor de use-cases van de Sberbank”, aldus Abdrashitov. Hij vervolgt: “Voor alle toekomstige verkenningen zullen we enterprise blockchainplatforms zoals Hyperledger Fabric of Quorum gebruiken”. 

Masterchain voldoet niet aan de vereisten voor de use-cases van de Sberbank.

- Abdrashitov

Niet decentraal genoeg

Masterchain is té centraal en daarmee niet decentraal genoeg. De blockchain is alleen zichtbaar voor deelnemers en alleen goedgekeurde partijen kunnen transacties verifiëren. Even ter vergelijking: bij Bitcoin en Ether is de Ledger openbaar en kan iedereen de software downloaden en controleren. 

Tokens

Net als bij Ethereum, vereist Masterchain ook dat deelnemers kleine hoeveelheden van de oorspronkelijke digitale valuta betalen voor transacties. Dit is in strijd met grote platforms waar Sberbank nu naartoe trekt. De tokens die Masterchain momenteel gebruikt, worden gedistribueerd door de vereniging. Als de nodes van de Sberbank meer tokens nodig hebben en zelf beginnen met minen, wordt het netwerk uitgeschakeld. 

Netwerk te traag

Het volgende argument wat gegeven wordt, is het té traag opereren van het systeem. “Het duurt 3 minuten voordat één hypotheekobligatie, in de vorm van een 30 kilobyte zipbestand, geüpload is naar Masterchain“, zegt Abdrashitov.

Het duurt 3 minuten voordat één hypotheekobligatie, in de vorm van een 30 kilobyte zipbestand, geüpload is naar Masterchain.

- Abdrashitov

Onveilig systeem

Als kers op de taart is het systeem gewoonweg onveilig. Abdrashitov verklaart: “Proof of Work systemen zijn goed voor duizenden deelnemers. Als er slechts vijf deelnemers zijn, is het maar voor één gemakkelijk de Ledger te herschrijven”.

Sberbank kiest ervoor Masterchain bij andere platforms onder te brengen.

Proof of Work systemen zijn goed voor duizenden deelnemers. Als er slechts vijf deelnemers zijn, is het maar voor één gemakkelijk de Ledger te herschrijven.

- Abdrashitov

Bronnen

  • Coindesk
  • Afbeelding: Pixabay