Nee
Ja
            

Wat is Bitcoin?

Wat is Bitcoin? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "Bitcoin".

Wat is Bitcoin? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "Bitcoin".

Dit ga je leren over Bitcoin

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is de bekendste digitale valuta ter wereld. Bitcoin was de eerste cryptocurrency munt die het mogelijk maakte online decentrale betalingen te doen zonder hier een derde partij of tussenpersoon bij te betrekken. Het weglaten van een tussenpersoon zoals een bank of een overheid, is mogelijk door het gebruik van gedistribueerde ledgers (grootboeken). Iedereen kan deze inzien en transacties verifiëren.

Bitcoins worden online gekocht en verkocht op een exchange: een online beurs. Zo zijn de digitale munten te verhandelen tegen andere cryptocurrencies of valuta als de dollar of euro. De prijs van Bitcoin fluctueert enorm, dit zorgt ervoor dat de waarde elke dag anders kan zijn.

Wat is Bitcoin? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip

Satoshi Nakamoto

Het idee achter Bitcoin kwam voor het eerst naar voren in een whitepaper uit 2008 van Satoshi Nakamoto, pseudoniem van (de onbekende) bedenker en oprichter van Bitcoin. Nadat in 2016 vermoedens werden geuit dat de Australiër Craig Steven Wright Satoshi Nakamoto is, bevestigde Wright dit. Dit kan echter ook een uitgebreide hoax zijn.

De eerste Bitcoin transactie, tussen Nakamoto en Hal Finney, vond plaats op 12 januari 2009. Op 22 mei 2010, Bitcoin Pizza Day, werden er met Bitcoin twee pizza’s gekocht. De pizza’s, die destijds 25 dollar kostten, zouden nu circa 63 miljoen dollar waard zijn als er dezelfde hoeveelheid Bitcoin voor betaald zou worden.  

Blockchain

Blockchain is de naam van Bitcoin’s onderliggende technologie. Blockchain bewaart de complete geschiedenis van alle cryptocurrency transacties en verspreidt deze onder  verschillende gebruikers. Elk block is een soort individueel bankafschrift met een registratie van een transactie.

Er is geen centrale beheerder of gegevensopslag. Wanneer het registreren voltooid is, wordt het block verplaatst naar de blockchain in de vorm van een permanente database. Dit gebeurt bij Bitcoin ongeveer elke 10 minuten, terwijl er bij Ethereum elke 10 tot 20 seconden een nieuw block gevormd wordt. Het eerste Bitcoin block, Genesis block, werd gemined in 2009 en bevatte 50 Bitcoins.  

Bitcoin wallets

Om de veiligheid van cryptocurrencies als Bitcoin te waarborgen, zijn er verschillende wallets op de markt. Een wallet is een portemonnee waarin de toegangssleutels tot cryptocurrencies opgeslagen zijn. Het is dus geen opslagplaats voor virtuele munten en tokens. Er bestaan verschillende soorten wallets: hardware wallets, software wallets en paper wallets.

De Bitcoin kraak: Mt. Gox

In juli 2010 werd in Shibuya, Japan, door de Amerikaanse programmeur Jed McCaleb Mt. Gox opgericht. Deze Bitcoinbeurs werd tussenpersoon van ruim 70% van alle Bitcoin transacties wereldwijd, en had hiermee grote invloed op het wel en wee van Bitcoin. Op 7 februari 2014 sloeg het noodlot toe.

De website werd gesloten en er werd een faillissement aangevraagd. Circa 850.000 Bitcoins, ter waarde van 450 miljoen dollar, waren kwijt. Door technische bugs verloor Mt. Gox inzicht in transactiedetails. Het werd lastig te achterhalen of de Bitcoins waren verplaatst naar de digitale wallets van de gebruikers. Pas in april 2015 werd duidelijk dat er Bitcoins gestolen waren uit de hot wallet. Uiteindelijk zijn er 200.000 Bitcoins teruggevonden.