Nee
Ja
            

Wat is blockchain?

Wat is blockchain? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "blockchain".

Wat is blockchain? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "blockchain".

Dit ga je leren over de blockchain

  • Opslag complete geschiedenis van alle cryptocurrency transacties
  • Transacties verifiëren
  • Een block als individueel bankafschrift
  • Snelle en veilige transacties

Wat is Blockchain?

Blockchain is een digitaal grootboek, ook wel ledger genoemd, waar alle cryptocurrency transacties in zijn opgeslagen. Blockchain maakt gebruik van distributed ledger technology(DLT), waarbij informatie verspreid wordt over verschillende gebruikers. Kenmerkend is dat er geen centrale beheerder of gegevensopslag is. Elke node, ofwel elke computer die aangesloten is op het netwerk, krijgt een kopie van de blockchain die automatisch gedownload wordt.

Wat is blockchain? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip

Waarvoor wordt blockchain gebruikt?

Blockchain wordt vooral gebruikt om transacties te verifiëren. De technologie wordt niet alleen voor financiële doeleinden ingezet, ook de muziek- en diamantindustrie, verzekeringen én apparaten aangesloten op the Internet of Things maken er gebruik van. Bitcoin maakte als eerste cryptocurrency gebruik maakt van dit protocol. De eerste blockchain-transactie vond plaats op 24 oktober 2016. Het ging toen om 35.000 dollar voor 88 katoenbalen.

Wat zijn blocks?

Een block is een onderdeel van de blockchain dat transacties registreert. De meest recente transacties worden in chronologische volgorde toegevoegd aan de gedecentraliseerde database. De complete geschiedenis van financiële transacties wordt hier opgeslagen. Elk block is een individueel bankafschrift. Wanneer het registreren voltooid is, wordt het block verplaatst naar de blockchain in de vorm van een permanente database. Telkens als er een block klaar is, wordt er een nieuwe aangemaakt. Dit proces herhaalt zich circa elke 10 minuten en wordt mining genoemd. Elk block bevat een hash van het vorige blok. Een hash zet, met behulp van een algoritme, letters en cijfers om in een code van een vast aantal tekens. Dit zorgt ervoor dat een transactie niet verwijderd worden.

Voordelen van blockchain technologie

Blockchain maakt geen gebruik van tussenpersonen; door middel van het automatische mining proces valideren gebruikers de transacties zelf. Doordat er geen mensenwerk aan te pas komt is blockchain technologie snel. Grensoverschrijdende transacties worden snel verwerkt en er hoeft geen rekening gehouden worden met tijdzones of verschillende partijen die de betalingsverwerking moeten bevestigen. Daarnaast worden de gegevens op een veilige manier verspreid en opgeslagen. Kopiëren of manipuleren is niet mogelijk.