Nee
Ja
            

Wat is de Libra (Facebook) coin?

Dat Facebook aan een eigen cryptocoin aan het werkend was, is al lang geen verassing meer. Een aantal dagen geleden heeft Facebook ook een aantal details vrijgegeven over wat de munt precies kan doen en wat Facebook’s nieuwe systeem inhoudt. Hier zijn positieve en negatieve reacties over gekomen.

Dat Facebook aan een eigen cryptocoin aan het werkend was, is al lang geen verassing meer. Een aantal dagen geleden heeft Facebook ook een aantal details vrijgegeven over wat de munt precies kan doen en wat Facebook’s nieuwe systeem inhoudt. Hier zijn positieve en negatieve reacties over gekomen.

Libra

Libra is dus de naam geworden van deze nieuwe munt. Facebook heeft bekend gemaakt dat deze munt te gebruiken zal zijn binnen de eigen kanalen, Facebook, Facebook Messenger en WhatsApp zijn de grootste namen waar deze munt gebruikt kan worden. De munt is ook op een blockchain gemaakt en Facebook heeft wel ambities om de munt niet alleen te laten circuleren op hun eigen platformen.

Is Libra een cryptocurrency?

Bij deze vraag kwam de eerste kritiek al naar boven drijven. Het idee van cryptocurrency is tot nu toe het idee dat ze overal gebruikt kunnen worden. Aan de ene kant voldoet het aan de eis dat het een digitale munt/asset is. Maar aan de andere kant kan de munt alleen gebruikt worden op services die van Facebook zelf zijn. Daarnaast kan geen enkele andere munt gebruikt worden via het Libra systeem. Dit is dus waar Facebook al van de norm af dwaalt.

Daarnaast is decentralisatie ook een belangrijk onderwerp bij crypto. Hier heeft Facebook blijkbaar ook niet de voorkeur aan gegeven want er is een nieuw instituut gemaakt, Libra Association, voor het reguleren van de munt. Het instituut is een non-profit organisation, maar bestaat wel uit bedrijven zoals PayPal, Visa, eBay, Spotify, Uber, Vodafone. Bedrijven die omzet toch wel belangrijk vinden. Elke partij heeft een minimaal bedrag ingelegd van tien miljoen euro voor de ontwikkeling.

Geweldig idee?

Sinds de Cryptowereld nog redelijk ontoegankelijk is voor de meeste mensen, is Facebook op papier een geweldig medium om het toch aan de mensen te brengen. Facebook heeft al enkele foto’s laten zien van verschillende interfaces en het ziet er strak en simpel uit. Het lijkt een beetje op de stijl van de ‘Tikkie’ app. Dus het is ‘easy to use’, wat eigenlijk voor het eerst is voor crypto. Daarnaast zou dit een perfecte manier zijn om ervoor te zorgen dat meer mensen een soort bankrekening kunnen hebben. In het eerste kwartaal van 2019 waren er alleen al 2.7 miljard actieve gebruikers. Al deze mensen zouden dus een mogelijkheid hebben om een soort bankrekening te hebben. Dit zou een enorme boost zijn voor crypto. Even een vergelijking. Eind 2018 waren er zo’n 139 miljoen crypto accounts. Dat is iets meer dan 5% van het publiek dat Facebook met Libra kan bereiken.

Centralisatie

Tot nu toe lijkt de Libra een revolutie op crypto gebied. De toegankelijkheid van Facebook, het grenzeloos gebruik van crypto gepaard met complete anonimiteit. Maar anonimiteit en Facebook gaan niet altijd samen door een deur. Ik denk dat ik u niet hoef te herinneren aan het ‘Facebook – Cambridge data’ schandaal. Daar kon Facebook alleen relatief oppervlakkige data verkopen zoals interesses en bezochte sites. Dit is natuurlijk interessant voor bedrijven. Maar nu Libra een betaalmiddel zou kunnen worden, kan Libra zelfs zien wat je uitgeeft en waaraan je het uitgeeft. De Libra wordt dan wel beheerd door de Libra Association, maar het is en blijft een product van Facebook.

De ‘release’ van Libra is pas gepland voor 2020 dus er staat nog niks 100% vast. De tijd zal leren of Facebook en Libra zich iets gaan aantrekken van het commentaar en of er nog grote aankondigen gaan komen.

Bronnen

  • Coin telegraph
  • Statista
  • Wall Street Journal
  • Pixabay