Nee
Ja
            

Wat is een altcoin?

Wat is een altcoin? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "altcoin".

Wat is een altcoin? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "altcoin".

Dit ga je leren over altcoin

  • Alternatieve munt
  • Verzamelnaam voor alles wat geen Bitcoin is
  • Litecoin, Ethereum, Namecoin, Dogecoin meest bekende altcoins
  • Niet alle altcoins zijn even betrouwbaar

Wat is een altcoin?

Een altcoin, wat letterlijk ‘alternatieve munt’ betekent, is een munt die als alternatief dient voor de Bitcoin. Altcoins zijn gelanceerd na het succes van Bitcoin. Onder altcoin(s) vallen alle cryptomunten die geen Bitcoin zijn. De term altcoin is afgeleid van Bitcoin alternative. In 2011 werd de eerste altcoin gelanceerd: Namecoin.

Wat is een altcoin? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip

Wat doet een altcoin?

Een altcoin kan een Bitcoin aanvullen of vervangen. Zo bestaan er bijvoorbeeld altcoins die transacties sneller maken en zo een aanvulling op de Bitcoin technologie vormen. Er zijn duizenden altcoins op de markt, maar velen overleven het niet lang. De belangrijkste rol die altcoin speelt, is decentralisatie. Dit houdt in dat Bitcoin niet meer de enige speler is op de cryptocurrency markt.

Waarom altcoin?

Zoals we in de huidige economische markt competitie kennen, is deze er ook in de cryptowereld. Bitcoin is de grootste cryptocurrency, maar heeft niet het alleenrecht. Daarom zijn er altcoins gecreëerd. Denk ter vergelijking bijvoorbeeld aan de supermarkt. Albert Heijn is niet de enige leverancier van alledaagse producten zoals brood en melk. Jumbo, Plus en Emté zijn er ook. Concurrentie zorgt ervoor dat consumenten meer keuze hebben en zo een betere beslissing kunnen nemen. Zo biedt altcoin consumenten een alternatieve keuze voor Bitcoin.

Voorbeelden van altcoin

Altcoins zijn er in veel verschillende smaken. Meest bekende voorbeelden zijn Litecoin, Ethereum, Namecoin, Dogecoin. Van deze alternatieven is Litecoin op dit moment de grootste concurrent van Bitcoin.

Risico’s van altcoin

Niet iedere altcoin is even betrouwbaar. Er is in de huidige markt ongelooflijk veel keuze, waardoor het overzicht verloren kan worden. Bij een investering in een onbetrouwbare munt, loop je het risico snel (veel) geld kwijt te raken. Let dus goed op, doe goed vooronderzoek en kies voor een betrouwbare munt.