Nee
Ja
            

Wat is een consensus algoritme?

Wat is een consensus algoritme? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "consensus algoritme".

Wat is een consensus algoritme? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "consensus algoritme".

Dit ga je leren over het consensus algoritme

Wat is een consensus algoritme?

Consensus is een ander woord voor overeenstemming. Dit begrip wordt ook in de wereld van cryptocurrency gebruikt. Een consensus algoritme werkt met een consensusmechanisme dat ervoor zorgt dat er binnen een blockchainnetwerk overeenstemming wordt bereikt. Dit kan overeenstemming zijn over de waarde van gegevens of overeenstemming over de staat van het netwerk onder gedistribueerde processen. Zo zorgt het algoritme ervoor dat ledgers (= grootboeken) altijd up-to-date zijn.

Wat is een consensus algoritme?

Hoe werkt een consensus algoritme?

Het mechanisme bestaat uit regels die beslissen over de bijdragen van de verschillende deelnemers aan de blockchain. Een blockchain kan alleen maar functioneren als er een consensus algoritme ingebouwd zit. Consensus algoritmen moeten foutbestendig zijn om ervoor te zorgen dat de blockchain altijd blijft werken. Hier zorgt ‘‘fault-tolerant technologie’ voor.

Verschillende soorten algoritmen

Er zijn verschillende soorten algoritmen voor consensusmechanismen. De drie bekendste zijn:

  • Proof of Work (PoW): wordt gebruikt door o.a. Bitcoin en Litecoin. De individuele rekenkracht van over de hele wereld verdeelde computers vormt de basis. Deze methode is duur in gebruik, omdat er een hoge energieconsumptie en een lange procestijd aan verbonden zijn.
  • Proof of Stake (PoS): Peercoin introduceerde dit consensusmechanisme in 2014. Daarna volgden er meer cryptocurrencies, waaronder Ethereum. Hoe meer munten iemand heeft, des te groter de capaciteit om deze munten te minen of valideren. De methode is goedkoop in gebruik en bovendien energiezuinig.
  • Proof of Capacity (PoC): Burstcoin is vooralsnog de enige cryptocurrency die gebruik maakt van deze relatief nieuwe methode. In plaats van random te gaan rekenen bij elke transactie, zijn oplossingen vooraf berekend en opgeslagen op een harde schijf. Hoe meer geheugen of schijfruimte des te meer rechten deze krijgt om de publieke ledger te onderhouden.

Bitcoin consensusregels

De Bitcoin-consensusregels zijn een set regels die alle nodes van Bitcoin, of wel computers binnen het blockchainnetwerk van Bitcoin, helpen een block of transactie te beoordelen op geldigheid. Alle blocks in de blockchain mogen een bepaald aantal Bitcoins maken. Als er meer worden gemaakt zal het block geweigerd worden.

Het toevoegen van nieuwe consensusregels is mogelijk door middel van een softfork. Een softfork is een wijziging in het software protocol, waarbij voorheen geldige transacties en blocks ongeldig gemaakt worden. Een hardfork daarentegen, kan een verandering in het protocol aanbrengen waardoor oudere versies die eerst geldig waren nu ongeldig worden. Een hardfork kan als enige een consensusregel verwijderen.