Nee
Ja
            

Wat is een DApp?

Wat is een DApp? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip ‘DApp’.

Wat is een DApp? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip ‘DApp’.

Wat is een DApp?

DApp is een afkorting van ‘decentrale applicatie’. DApps zijn decentrale open-source applicaties die draaien op een blockchain. Ze geven beloningen in de vorm van crypto tokens aan iedereen die transacties controleert. De data van DApps wordt cryptografisch beveiligd en opgeslagen op een decentraal blockchainnetwerk. Als er ergens in het netwerk een fout optreed, zal het systeem niet vastlopen. Decentrale applicaties werden voorheen Decentrale Autonome Corporaties (DAC) genoemd. DApps worden vaak gelanceerd door een ICO. Er zijn vandaag de dag verschillende DApps operationeel. Cryptocurrencies kunnen DApp zijn, maar bijvoorbeeld crypto exchange IDEX is ook een DApp. 

Consensus

Voordat een transactie goedgekeurd wordt, moeten eerst alle controleurs het ermee eens zijn. Zij moeten tot concensus (overeenstemming) komen. DApps kunnen hun protocol aanpassen als er bijvoorbeeld veranderingen in de markt hebben plaatsgevonden, mits er onder de gebruikers consensus is bereikt.

Bitcoin

Bitcoin, dat een Proof of Work protocol gebruikt, wordt ook wel gezien als de eerste DApp. De cryptocurrency is een zelfvoorzienende ledger is die transacties mogelijk maakt zonder dat hier tussenpersonen en centrale autoriteiten bij komen kijken. 

Ethereum

Ethereum gebruikt ook PoW, maar er zijn toekomstplannen voor een Proof of Stake (PoS) protocol. De cryptocurrency gaf ontwikkelaars vanuit de hele wereld toegang tot het platform om hier decentrale applicaties te ontwikkelen. Bekende Ethereum DApps zijn: Golem, Augur en BAT.

Drie soorten DApps

Er zijn drie hoofdcategorieën in de wereld van de DApps. 

  • Categorie 1: DApps met een eigen blockchain. Bitcoin is hier een bekend voorbeeld van. Litecoins en Altcoins kunnen ook bij deze categorie horen. Metafoor: besturingssysteem van je computer.
  • Categorie 2: DApps zijn protocollen en maken gebruik van het blockchainnetwerk van categorie 1. Metafoor: softwareprogramma.
  • Categorie 3: DApps maken gebruik van het protocol uit categorie 2, maar zijn soms zelf ook protocollen. Metafoor: gespecialiseerde software. 

Kortom: je zou kunnen zeggen elke DApp voortbouwt op de volgende DApp. 

Bronnen

  • Afbeelding: Kingsland University