Nee
Ja
            

Wat is een hard cap?

Wat is een hard cap? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "hard cap".

Wat is een hard cap? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "hard cap".

Dit ga je leren over een hard cap

  • Maximale bedrag dat een ICO wil ophalen
  • Wanneer een hard cap bereikt is, stopt de verkoop
  • Hard cap creëert schaarste
  • Soft cap en hard cap bepalen koers van ICO
  • Capped ICO en uncapped ICO

Wat is een hard cap?

Een hard cap is het maximale bedrag dat een ICO wil ophalen. Bij een ICO, wat staat voor Initial Coin Offering, wordt er een nieuwe munt of token gelanceerd en verkocht aan het publiek. Beleggers kunnen investeren in iets dat nog niet op de markt is. Wanneer een hard cap bereikt is, stopt de verkoop, ook als er nog tijd over is. Naast de hard cap, bestaat de Soft cap. De soft cap is het minimale bedrag dat opgehaald moet worden om als succesvol te worden beschouwd. Beide caps vallen onder fondsenverwerving.

Wat is een hard cap? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip

De hard cap creëert schaarste

Bij veel cryptocurrency projecten wordt de hard cap hoog gezet. Bij veel projecten is het onwaarschijnlijk dat deze gehaald wordt, maar er zijn ook zeker voorbeelden waarbij deze met gemak gehaald wordt. De hard-cap zorgt ervoor dat vroege investeerders, evenals last-minute beleggers, ervan verzekerd zijn dat er een vorm van schaarste ontstaat als de ICO goed loopt. Schaarste, wat bepaald wordt door vraag en aanbod, zorgt er vaak voor dat de waarde van een cryptocurrency stijgt.

Wanneer investeren?

Voordat je besluit te investeren is het verstandig de voortgang van een ICO te checken. De status van de hard cap en de soft cap definieert de crowdfunding campagne. Als de hard cap lastig te bereiken lijkt, is het wellicht verstandig te wachten met investeren. Wanneer de ICO live gaat, of tijdens de laatste dagen van de crowdfunding, kan je vaak een beter beeld vormen. De marktkapitalisatie, ofwel de totale waarde van de ICO, wordt bepaald door de prijs, het aantal te minen cryptocurrencies en hoe ze gemined worden. Een munt die gemined wordt zal hoogstwaarschijnlijk meer stabiel zijn.

Twee soorten ICO’s

Er zijn twee soorten ICO’s. Bij een capped ICO is vastgesteld hoeveel geld er nodig is voor het project. Er is geen overvloed aan beleggers en het systeem blijft hierdoor gezond. Dit is vooral voordelig voor langetermijnbeleggers, omdat er in het begin geen buitensporige verkoop plaatsvindt. Een uncapped ICO accepteert zoveel geld als er verkregen wordt.

ICO’s voegen vaak een klein percentage toe aan de lanceerkosten, om wat financiële speling te creëren. Of het nu een capped of uncapped ICO is, beiden zullen op enig moment moeten gaan lanceren en dit kost geld. Financiële speling is voor elke onderneming fijn, omdat er op deze manier een buffer voor eventuele onvoorziene kosten gecreëerd wordt. Niet elke ICO bepaalt een maximumlimiet.