Nee
Ja
            

Wat is een IEO?

Wat is een IEO? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip “IEO”.

Wat is een IEO? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip “IEO”.

Dit ga je leren over IEO:

Wat is een IEO?

Een IEO, wat staat voor Initial Exchange Offering, wordt georganiseerd door een cryptocurrency exchange of een collectief van meerdere exchanges. Bij een IEO investeert een klant in crypto tokens, alvorens ze openbaar de markt opgaan. Ontwikkelaars van de digitale valuta slaan tokens op en sturen deze naar de exchange. De exchange verkoopt ze vervolgens aan individuen. Deze investeerders kunnen de nieuwe tokens kopen voor andere cryptocurrencies zoals Ether of Bitcoin. De exchange fungeert dus als tegenpartij voor de koper.

Elke IEO-deelnemer moet een account bij de exchange maken en Ether of Bitcoin naar dit account verzenden. Zodra de IEO begint kan de deelnemer direct bij de exchange de nieuwe tokens aanschaffen.

Niet goedkoop

Investeren in een IEO is niet goedkoop. De token-investeerder betaalt inschrijfgeld en levert vaak een percentage van de tokens in die verkocht worden. Het inschrijfgeld verschilt vaak per exchange. Bovendien moeten de beleggers het grootste deel van marketingkosten voor de token betalen. Deze kosten liggen vaak hoger dan 100.000 dollar.

Initial Coin Offering (ICO)

Een ICO is niet alleen een bekendere manier van crowdfunding, maar ook een vaker gebruikte manier om geld op te halen voor blockchainprojecten. Bij een Initial Coin Offering verzamelt de ontwikkelaar bijdragen van investeerders, uitgedrukt in een cryptocurrency zoals Bitcoin of Ether. Vervolgens wordt er een nieuwe token uitgebracht. ICO’s kunnen, maar dat hoeft niet, een smart contract hebben. Tegenpartij voor elke bijdrager is de ontwikkelaar zelf. De eerste ICO werd door Mastercoin gehouden in 2013.

IEO met ICO-voorwaarden

Afhankelijk van de overeenkomst tussen ontwikkelaar en exchange, kunnen de voorwaarden die normaal gesproken bij een ICO horen ook bij een IEO ingezet worden. Denk bijvoorbeeld aan het instellen van een maximum bijdrage per persoon en een vaste prijs per token. Bij een IEO zijn tot dusver niet gedecentraliseerd en er kan vaak gebruikt gemaakt worden van een bestaand exchange klantenbestand. Initial Exchange Offerings maken het moeilijker voor oplichters om toe te staan, omdat de tokens alleen via de exchange te verkrijgen zijn.

Meedoen met een IEO?

Voordat je meedoet met een IEO is het belangrijk met een paar dingen rekening te houden:

  • Check of het project waarin je wil investeren ook daadwerkelijk een IEO uitvoert
  • Doe onderzoek naar de exchange(s)
  • Meld je aan voor een exchange-account en doorloop hiervoor een aantal procedures
  • Controleer welke cryptocurrencies geaccepteerd worden tijdens de IEO
  • Wacht tot de IEO begint met het aanschaffen van de tokens

Bronnen

  • Afbeelding: CoinCodex