Nee
Ja
            

Wat betekent het begrip ledger?

Wat betekent het begrip ledger? En wie gebruiken Distributed Ledger Technologie? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "ledger".

Wat betekent het begrip ledger? En wie gebruiken Distributed Ledger Technologie? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "ledger".

Dit ga je leren over een ledger

Wat is een ledger?

De term ledger betekent letterlijk ‘verspreid grootboek’ en is niets meer dan een database. De gegevens in deze database worden niet op één, maar op meerdere locaties opgeslagen. Dit komt de veiligheid en gebruiksvriendelijkheid ten goede.  

Wat betekent het begrip ledger? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip

De blockchain als decentrale Ledger

Een blockchain is een ledger. Alle cryptocurrency transacties die hierin staan zijn decentraal opgeslagen. De blockchain maakt gebruik van Distributed Ledger Technology (DLT), waarbij informatie verspreid wordt over een netwerk van verschillende gebruikers. Dit kunnen websites, landen en instellingen zijn.

Er is geen centrale beheerder of gegevensopslag en de data wordt constant gesynchroniseerd en bijgewerkt. Elke node, ofwel computer die aangesloten is op het netwerk, krijgt een kopie van de blockchain die automatisch gedownload wordt na elke nieuwe transactie. Een derde partij, zoals een overheid of bank, komt er niet aan te pas. Distributed ledgers worden ook wel shared ledgers genoemd.

Wie gebruiken Distributed Ledger Technologie?

Bitcoin maakte als eerste cryptocurrency gebruik van dit protocol. Later kwamen hier o.a. Ethereum, IOTA en EOS bij. Bij Distributed Ledger Technologie speelt snelheid een belangrijke rol: er moeten immers duizenden transacties gevalideerd kunnen worden. Ook overheidsinstellingen maken gebruik van DLT om de integriteit van overheidsdocumenten en -diensten te waarborgen. Maar ook om belasting te innen en persoonsgegevens te noteren.

Overheden en burgers komen dichter bij elkaar door deze transparante manier van werken. Fraude en corruptie worden tegengegaan. Gezondheidsinstanties gebruiken de technologie om diensten beter te leveren en patiëntgegevens veilig online op te slaan. In 2016 werd de Distributed Ledger getest voor internationale betalingen.