Nee
Ja
            

Wat is een node? Wat zijn nodes?

Wat is een node? Wat zijn nodes? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "nodes".

Wat is een node? Wat zijn nodes? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "nodes".

Wat ga je leren over nodes

  • Verificatie en consensus
  • Lightweight node
  • Full node
  • Master node

Wat is een node?

Een node is een computer die deelneemt aan een blockchainnetwerk. Nodes controleren de betrouwbaarheid van een transactie, waardoor online betalingen voor en met cryptocurrency zoals Bitcoin en Ethereum anoniem en veilig uitgevoerd kunnen worden. Deze verificatie gaat gepaard met algoritmische berekeningen. De computers communiceren met elkaar door middel van een peer to peer protocol: elke computer staat in contact met een paar willekeurige deelnemers of gebruikers van het netwerk.

Een node is een computer die deelneemt aan een blockchainnetwerk.

Toevoegen aan de blockchain

Een transactie wordt alleen goedgekeurd als alle nodes samen consensus, ofwel overeenstemming, bereiken. Na de goedkeuring wordt er een gevalideerde block aan de blockchain toegevoegd. Binnen de blockchain onderscheiden we drie typen nodes met elk hun eigen taak en rol: de lightweight node, full node en master node. 

Lightweight node

Een lightweight node is een computer die de basis van de consensus regels, zoals het valideren van transacties en het verdienen aan mining, implementeert binnen een blockchainnetwerk. Het komt weleens voor dat een lightweight node een transactie of een block in verkeerd valideert. Full nodes controleren lightweight nodes.  

Full node

Een full node is een computer die niet alleen de basis, maar alle consensus regels implementeert binnen een blockchainnetwerk. Deze functie wordt aan slechts een paar computers toegekend. Full nodes downloaden elk block binnen de blockchain, zonder de consensus regels aan te passen.

Master node

Een master node probeert problemen binnen de blockchain op te lossen door op te treden als een full node. De node maakt kopieën van de blockchain en bewaart deze. Dit vergroot de privacy van transacties en maakt het mogelijk transacties direct en snel te voltooien. Dit kan erg handig zijn voor bijvoorbeeld systemen waarmee je kan stemmen.