Nee
Ja
            

Wat is een online wallet?

Wat is een online wallet? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "online wallet".

Wat is een online wallet? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "online wallet".

Dit ga je leren over online wallets

Wat is een online wallet?

De online wallet valt onder de categorie software wallets. De software wallet is één van de drie cryptocurrency wallets op de markt. Een online wallet is een virtuele portemonnee die online de toegangssleutels tot jouw cryptocurrencies bewaart. Wanneer je aan de slag gaat met cryptocurrency, ontvang je een private key en een public key. De private key zorgt ervoor dat je transacties kan verzenden. Deze transacties worden ook gevalideerd. Wanneer alles klopt, worden de digitale valuta toegekend aan het adres van de public key. Dit adres wordt vaak getoond op wallets. Als je de private key invoert zie je hoeveel cryptocurrencies aan de public key gekoppeld zijn.

Wat is een online wallet? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip

Online wallets zijn hot wallets

Een online wallet is een hot wallet, omdat er een actieve internetverbinding aan te pas komt. Het is niet nodig een extern apparaatje te gebruiken, wat de wallet handig en toegankelijk maakt. Toch brengt dit ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Een hacker kan namelijk op afstand de wallet online hacken. Cold storage wallets maken geen verbinding met het internet. Dit maakt ze veiliger dan een hot wallet, maar transacties kunnen alleen uitgevoerd worden vanaf het desbetreffende apparaat.

Voordelen en nadelen van een online wallet

Voordelen:

  • In de cloud
  • Toegankelijk vanaf elke locatie

 
Nadelen:

  • Private keys zijn in handen van een derde partij
  • Kwetsbaar voor hacking en diefstal

Alternatieven: hardware wallet en paper wallet

Alternatieven op een online wallet zijn de hardware wallet en paper wallet. Een hardware wallet is een fysiek apparaatje waarop je jouw toegangssleutels veilig opslaat. De hardware wallet bewaart de private keys van de gebruiker offline, bijvoorbeeld op een USB-stick.

Hackers, virussen en malware worden hierdoor geweerd. Om transacties te doen, sluit je een hardware wallet aan op een computer of smartphone. Een paper wallet is een fysieke kopie of uitdraai van de public en private keys. Met dit papiertje kan je cryptocurrency beheren en transacties verifiëren. Als je digitale valuta wil opnemen of uitgeven scan je simpelweg de QR-code om vervolgens de gewenste hoeveelheid te verplaatsen.