Nee
Ja
            

Wat is een securitytoken?

Wat is een security token? En waarvoor wordt deze gebruikt? In dit wikiartikel vertellen we je alles over dit begrip.

 

Wat is een security token? En waarvoor wordt deze gebruikt? In dit wikiartikel vertellen we je alles over dit begrip.

 

Dit ga je leren over een security token:

  • Wat is het verschil tussen een coin en een token?
  • Wat is security?

Wat is het verschil tussen een coin en een token?

Een coin is precies wat het al zegt, namelijk een munt of betaalmiddel. Een token is vaak wat breder, deze heeft meer functies. Het kan bijvoorbeeld een eigendomsbewijs van een product zijn. Er is geen autoriteit in de cryptowereld die bepaalt wat de definitie van een token of van een coin is. Wel is het zo dat crypto’s met een eigen blockchain coins zijn. Crypto’s zonder eigen blockchain worden tokens genoemd.

Dit alles kan er ook voor zorgen dat er wat dingen veranderen. Zo is het mogelijk dat een coin ooit is begonnen als token. Deze draaide dan bijvoorbeeld op de blockchain van Ethereum. Later hebben de ontwerpers een eigen blockchain gemaakt, dan wordt de crypto een coin.

Wat is security?

Eerst is het nuttig om te weten wat security is. In Nederland wordt dit ook wel effecten genoemd. Dit zijn eenvoudig gezegd gewoon verhandelbare rechten die een financiële waarde vertegenwoordigen. Zoals aandelen, obligaties en opties. Ze kunnen worden verhandeld op een beurs en de prijs wordt bepaalt door vraag en aanbod. Het idee bij security tokens is dat deze effecten ‘getokenized’ worden. Alles van waarde moet omgezet kunnen worden in verhandelbare tokens.

Het voordeel is dus dat je deze effecten niet via een bank of beleggingsfonds hoeft te kopen. Deze zijn gewoon te vinden op het internet op een cryptobeurs. Het is dus een stuk goedkoper zonder tussenpersoon.

Een paar kenmerken van security tokens:

  • Winstuitkering; maakt een bedrijf winst dan heb je recht op een deel hiervan
  • Zeggenschap; jouw tokens vertegenwoordigen ook een stem
  • Gereguleerd door landelijke toezichthouder; in Nederland is dat de AFM, voor de Verenigde Staten is dit de SEC