Nee
Ja
            

Wat is een seigniorage share?

Wat zijn seigniorage shares? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "seigniorage shares".

Wat zijn seigniorage shares? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "seigniorage shares".

Dit ga je leren over seigniorage shares

  • Smart contract als centrale bank
  • Valuta uitgeven en verhandelen voor 1 dollar
  • Niet prijs, maar aanbod aanpassen
  • Benadering voor Stablecoins

Wat is een seigniorage share?

Seigniorage shares is gebaseerd op het idee een smart contract te laten functioneren als centrale bank. Het slimme contract heeft slechts één taak: valuta uitgeven en verhandelen voor 1 dollar. Seigniorage is het verschil tussen de waarde van munten of tokens en de kosten die nodig zijn om deze te produceren. Een voorbeeld: als het €0,05 kost om een één-euromunt te maken is de seigniorage €0,95. Dit bedrag kan ook negatief uitvallen als de productiekosten hoger zijn dan de waarde.

Wat zijn seigniorage shares? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip

Een concreet voorbeeld

Is een munt meer dan 1 dollar waard, dan is de prijs te hoog of het aanbod te laag. Er worden in dat geval nieuwe munten geslagen om het aanbod te verhogen en de prijs daarmee te verlagen. Dit gebeurt net zo lang totdat de oorspronkelijke prijs van 1 dollar bereikt is. Wanneer de prijs te laag is, worden er munten op de markt gekocht om het aanbod te verminderen.

Seigniorage shares en stablecoins

De seigniorage shares benadering is één van de drie benaderingen voor het ontwikkelen van een stablecoin. Stablecoins tackelen het grootste probleem van cryptocurrencies; de instabiele prijzen. De seigniorage shares methode komt voor het eerst naar voren in een artikel van Robert Sams uit 2014. In het artikel beschrijft Sam stablecoins als flexibele geldhoeveelheden die beheerd worden door algoritmen. Deze algoritmen kopen en verkopen munten, zodat de prijs per munt stabiel blijft.

De seigniorage shares methode is een veelgebruikte oplossing bij non-collateralized stablecoins. Dit type stablecoins wordt ‘gedekt’ op basis van alleen de verwachting dat de waarde van de munt gelijk zal blijven.   Door deze munten te koppelen aan bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar, verandert de voorraad automatisch in reactie op stijgingen of dalingen in de vraag.