Nee
Ja
            

Wat betekent soft cap?

Wat betekent soft cap? Wat is een soft cap? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "soft cap".

Wat betekent soft cap? Wat is een soft cap? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "soft cap".

Dit ga je leren over een soft cap

  • Minimale bedrag dat een ICO moet ophalen
  • Lancering kan stoppen als onderlimiet niet gehaald wordt
  • Capped ICO en uncapped ICO

Wat is een soft cap?

Een soft cap is het minimale bedrag dat een ICO moet ophalen om als succesvol te worden beschouwd. Bij een ICO, wat staat voor Initial Coin Offering, wordt er een nieuwe munt of token gelanceerd en verkocht aan het publiek. Beleggers kunnen investeren in iets dat nog niet op de markt is. Een ICO heeft ook een hard cap. De hard cap is het maximale bedrag dat een ICO wil ophalen. Beide caps vallen onder fondsenverwerving. Nadat een soft cap gehaald is, krijgen last-minute kopers nog steeds de kans om cryptocurrencies in te slaan.

Wat betekent soft cap? Wat is een soft cap? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip

Wat als een ICO het gevraagde bedrag niet ophaalt?

De soft cap wordt bepaald nadat de lanceerkosten van het product helder zijn. Wanneer de ICO de onderlimiet niet haalt, is er een kans dat de lancering gestopt wordt. In dat geval worden de fondsen meestal geretourneerd aan de investeerder. Projecten gaan echter toch vaak door met het business plan.

Twee soorten ICO’s

Er zijn twee soorten ICO’s. Bij een capped ICO is vastgesteld hoeveel geld er nodig is voor het project. Er is geen overvloed aan beleggers en het systeem blijft hierdoor gezond. Dit is vooral voordelig voor langetermijnbeleggers, omdat er in het begin geen buitensporige verkoop plaatsvindt. Een uncapped ICO accepteert zoveel geld als er verkregen wordt.

ICO’s voegen vaak een klein percentage toe aan de lanceerkosten, om wat financiële speling te creëren. Of het nu een capped of uncapped ICO is, beiden zullen op enig moment moeten gaan lanceren en dit kost geld. Financiële speling is voor elke onderneming fijn, omdat er op deze manier een buffer voor eventuele onvoorziene kosten gecreëerd wordt. Niet elke ICO bepaalt een maximumlimiet.

Caps bepalen

Wanneer je een ICO start, is het handig met een aantal zaken rekening te houden. Zo is het onder andere verstandig om de soft cap niet te laag te plaatsen. Als er iets fout gaat kan je in financiële problemen komen. Plaats daarom de soft cap eerder hoger dan lager.  Plaats hem echter niet té hoog, want dan kan het ongeloofwaardig overkomen. Het is altijd belangrijk dat de hoogte van de soft cap voldoende onderbouwd wordt, om potentiële beleggers te overtuigen.