Nee
Ja
            

Wat is Ethereum?

Wat is Ethereum? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "Ethereum".

Wat is Ethereum? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "Ethereum".

Dit ga je leren over Ethereum

  • Decentraal open source platform
  • Ether
  • Vitalik Buterin
  • ERC20-tokenstandaard
  • Ethereum Virtual Machine
  • DAO’s
  • ICO’s

Wat is Ethereum?

Ethereum is een open source platform dat draait op blockchain technologie. Via het decentrale netwerk kunnen transacties van zender naar ontvanger gestuurd worden. Het programmeerplatform is bedoeld voor smart contracts en biedt ondersteuning voor het schrijven van decentrale applicaties. Speciaal voor deze DApps is een programmeertaal ontwikkeld: Solidity. Ethereum wordt vaak gezien als de één na bekendste cryptocurrency, gesitueerd onder Bitcoin.

Ether

Ethereum maakt gebruikt van het Proof of Work protocol. Dit houdt in dat er er een beloning hangt aan het minen van de crypto tokens. Deze beloning heet Ether. Ether is de digitale valuta van Ethereum en tevens het betaalmiddel voor het platform. Er is geen maximumaantal Ethers vastgesteld.

Vitalik Buterin

Een Zwitserse nonprofit organisatie genaamd Ethereum Foundation is het brein achter Ethereum. Samen met Joseph Lubin ontwikkelde de Rus Vitalik Buterin in 2013 het peer-to-peer systeem dat vandaag de dag bekend staat als Ethereum. Vitalik deed inspiratie op door te kijken naar de grootste cryptocurrency valuta tot op heden: Bitcoin. Vitalik werkte eerder voor Agora, een soort online handelsplatform waar veel in illegale goederen werd gehandeld en hier met crypto munten werd betaald.

ERC20-tokenstandaard

Door gebruik te maken van de ERC20-tokenstandaard, gedefinieerd door de Ethereum Foundation, kunnen andere ontwikkelaars hun eigen versie van de token uitgeven en geld ophalen door middel van een ICO. Cryptomunt EOS is een ERC20-token.

Recent bracht Ethereum een nieuwe tokenstandaard uit: ERC721. Deze token kan ingezet worden om unieke digitale assets te tracken.

Ethereum Virtual Machine (EVM)

De kern van Ethereum, de Ethereum Virtual Machine (EVM) bestaat uit Turing software die op het Ethereum netwerk draait. Elk programma kan op het netwerk draaien, ongeacht of de programmeertaal genoeg tijd en geheugen krijgt. EVM maakt het proces van het maken van blockchain applicaties sneller en efficiënter. Er hoeft namelijk geen nieuwe blockchain gemaakt te worden voor elke applicatie. Ethereum zorgt ervoor dat er duizenden verschillende applicaties op één platform kunnen draaien.  

 

DAO's

Het Ethereum netwerk kan eveneens gebruikt worden voor decentrale autonome organisaties, DAO’s. Een DAO wordt gerund door programmeercodes op basis van een collectie aan smart contracts. DAO’s hebben geen enkele leider. Een DAO wordt beheerd door iedereen die tokens koopt, waarbij tokens handelen als een bijdrage waardoor mensen stemrecht krijgen.  

ICO's

Om Ethereum op te starten was veel geld nodig. Dit geld werd in augustus 2014 opgehaald door middel van een ICO. Mensen kochten een stukje van het project en kregen hier Ether tokens voor terug. Er werd 15 miljoen euro opgehaald. Eén van de grootste en meest succesvolle campagnes ooit gehouden. De Ethereum blockchain is vandaag de dag zelf gastheer van ICO’s. Sterker nog: op het Ethereum platform vindt het overgrote deel van alle ICO’s plaats.

Bronnen

  • Afbeelding: Ethereum World News