Nee
Ja
            

Wat is het Bitcoin lightning network?

Wat is het Bitcoin lightning network? In dit wiki artikel vertellen we je alles over de toepassing "lightning network".

Wat is het Bitcoin lightning network? In dit wiki artikel vertellen we je alles over de toepassing "lightning network".

Dit ga je leren over het Bitcoin Lightning Network

  • Transactiesnelheden van Bitcoin
  • Koffie kopen met crypto’s
  • Beveiliging van het Lightning Network

Wat is het Bitcoin Lightning Network?

Het Bitcoin Lightning Network (LN) is ontwikkelt met doel de transactiesnelheid van Bitcoins te verhogen.

 Veel mensen kennen het idee van een blockchain wel. Een blockchain is simpelweg een database waarin alle transacties in worden opgeslagen. Deze database wordt verspreid over alle nodes, oftewel elke computer die op het netwerk is aangesloten. Op deze manier controleert elke node alle transacties die op het netwerk plaatsvinden, waardoor het netwerk niet meer fraudegevoelig is.

 Het probleem met blockchains is dat hoe groter en meer complex ze worden, hoe meer tijd en energie het kost om een transactie te volbrengen. Elke transactie moet een aantal keer worden goedgekeurd voordat deze wordt uitgevoerd, en moet dus over een groot aantal nodes verspreid worden.

 Ja, een van de voordelen van het gebruik van blockchain is dat elke transactie door miljoenen computers tegelijk wordt gecontroleerd. Deze eigenschap wordt helaas snel een obstakel als er meer en meer gebruikers toe worden gevoegd.

Wat is het Bitcoin lightning network?

Het Lightning Network

Het idee van het LN is vergelijkbaar met de manier waarop telefoons werken. Je toetst een nummer in en staat in directe verbinding met de andere persoon. Het LN is in staat om een extra ‘laag’ bovenop de bestaande blockchain te plaatsen, die zo lang bestaat als nodig is. Deze laag zorgt voor een directe verbinding tussen twee adressen. Omdat deze verbinding tussen maar twee personen is, zijn de transacties bijna direct doorgevoerd en transaction fees extreem laag of niet van toepassing.

Stel, ik wil Bitcoins betalen aan een vriend, Daniel. Om gebruik te kunnen maken van het LN, maken wij samen een multi-signature wallet aan, een wallet die ik en Daniel beide kunnen gebruiken. Hierna sturen wij een bepaald bedrag, bijvoorbeeld 3 BTC per persoon, naar de gedeelde wallet.

Vanaf dit moment kunnen Daniel en ik een onbeperkt aantal transacties tussen elkaar uitvoeren. Deze transacties zijn als het ware een herverdeling van de Bitcoins die opgeslagen zijn in de gedeelde wallet. Als ik bijvoorbeeld 1 BTC aan Daniel over wil maken, dan draag ik via onze gedeelde wallet de eigendom over 1 BTC aan Daniel toe.

Als de transactie voorbij is, sluiten Daniel en ik de gedeelde wallet. We hebben beide 6 BTC ingelegd, maar omdat ik 1 BTC aan Daniel heb overgedragen krijg ik 2 BTC terug en Daniel 4 BTC. Deze transactie wordt na het sluiten van de gedeelde wallet doorgegeven aan de Bitcoin Blockchain. Alle transacties die wij hebben gedaan in de gedeelde wallet worden ingevoerd als één grote transactie aan de Bitcoin Blockchain.

Hoe meer mensen het Lightning Network gaan gebruiken, hoe sneller de transacties worden. Uiteindelijk hoeven ik en Daniel geen gedeelde wallet meer aan te maken, maar worden de Bitcoins via mensen waar wij al een directe verbinding mee hebben gestuurd. De transactie neemt als het ware een sluiproute.

Beveiliging

Het nadeel hiervan is natuurlijk de beveiliging. Hoewel de transactie na het sluiten van de gedeelde wallet nog steeds gecontroleerd wordt door het grote netwerk, zal het LN alleen gebruikt worden voor kleinere transacties. Een perfecte toepassing zou het betalen van een kopje koffie met Bitcoin zijn. De verkoper weet meteen of de betaling is geslaagd en je hoeft geen tien minuten op je koffie te staan wachten.