Nee
Ja
            

Wat is long gaan?

Wat is long gaan? En wat betekent het begrip "long gaan" nou precies? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "long gaan".

Wat is long gaan? En wat betekent het begrip "long gaan" nou precies? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "long gaan".

Dit ga je leren over long gaan

  • Positie voor een lange periode
  • Short gaan
  • Margin trading
  • Lagere instapkosten en minder risico

Wat is long gaan?

Long gaan is een beleggingsterm die wordt gebruikt voor het speculeren op een waardestijging van een aandeel. Meestal worden long posities voor een lange(re) tijd aangegaan. Waardestijgingen gaan immers vaak langzamer dan waardedalingen. Een belegger is in dit geval bullish over zijn of haar aankopen en houdt ze daarom voor een lange termijn vast.

Wat is long gaan? En wat betekent het begrip

Short gaan

Short gaan is het tegenovergestelde van long gaan. Wanneer iemand short gaat, verwacht hij of zij dat de prijs zal dalen. In plaats van aandelen te kopen, worden aandelen juist verkocht, met als doel ze voor een lagere prijs terug te kopen. Het verschil levert de winst op. Het belangrijkste verschil tussen long en short gaan is dus de verwachting van de belegger.

Voordelen van long gaan

Long gaan heeft diverse voordelen. Zo blijkt uit het verleden dat indices elke vijf jaar ongeveer dezelfde rendementen laten zien. Markten bewegen zich over het algemeen opwaarts: als je long gaat is er vaak een positief rendement te behalen ondanks tussentijdse schommelingen.

Bovendien hoeft een belegger minder te betalen aan instapkosten en andere fees dan iemand die continu actief op de beurs is. Logisch, want als je slechts één keer instapt ben je natuurlijk minder geld kwijt dan wanneer je meerdere keren instapt. Het laatste voordeel van long gaan heeft te maken met risico’s. Long gaan is over het algemeen minder risicovol omdat het op de lange termijn gericht is en men niet continu in en uit de markt stapt met het oog op snelle (grote) winsten.

Nadelen van long gaan

Naast voordelen, zijn er ook nadelen van long gaan. Omdat koersen snel en plotseling kunnen dalen, kan het zomaar voorkomen dat je belegging van de een op de andere dag een stuk minder waard wordt. Terwijl een stijging van waarde wel maanden kan duren. Koersstijgingen gaan namelijk bijna altijd trager (maar zijn vaak langduriger) dan koersdalingen. Om succesvol long te gaan is tijd en geduld hebben dus van groot belang.