Nee
Ja
            

Wat is margin trading?

Wat is margin trading? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "margin trading".

Wat is margin trading? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "margin trading".

Dit ga je leren over margin trading

  • Positie openen met geleend geld
  • Hefboomwerking
  • Short leverage en long leverage
  • Margin call als verzekering

Wat is margin trading?

Met margin trading opent een belegger een positie met geleend geld om zijn of haar koopkracht te vergroten. Dit wordt ook wel ‘leverage’ of hefboomwerking genoemd. Met deze techniek groeit niet alleen de mogelijke winst, maar ook het risico. Kredietverleners profiteren van de rente op deze leningen. Beleggers moeten altijd het geleende bedrag terugbetalen.   

Wat is margin trading? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip

Een voorbeeld van margin trading

Iemand met een eigen vermogen van €25,- en een hefboom van 4:1, krijgt een lening van €75,-. De koopkracht is nu gestegen naar €100,-. Wanneer de positie gesloten wordt, moet de belegger €75,- én eventuele toeslagen terugbetalen. Let op: elke beurs heeft andere hefboomopties.

Short leverage en long leverage

Bij short leverage bied je op dalende prijzen. Als de prijzen stijgen, verlies je geld op papier. Het tegenovergestelde geldt voor long leverage, waarbij je gokt op stijgende prijzen. Het geleende bedrag en eventuele toeslagen betaal je terug wanneer de transactie gesloten is. Het sluiten kan handmatig of automatisch door een limiet in te stellen.

De margin call als verzekering

Wanneer je gaat investeren en hiervoor extra leent, moet je beschikken over voldoende kapitaal om het geleende geld te dekken en de geldschieter tevreden te stellen. Toch kan het saldo onder de Maintenance Margin Requirement (MMR) komen. Bijvoorbeeld als de prijs net de andere kant opgaat dan je verwacht had. Het minimumbedrag dat op je account moet staan wordt dan te weinig.

De beurs kan dan actie ondernemen om het geld terug te krijgen. Er wordt dan een zogenaamde margin call ingezet. Deze limiet voorkomt dat beleggers onhoudbare posities creëren én neemt direct maatregelen als de handelaar verlies lijdt. De beurs kan het geld dan namelijk liquideren of terugvragen. Om een liquidatie op te heffen en je vermogen terug te krijgen, moet je opnieuw geld toevoegen.