Nee
Ja
            

Wat is/betekent market cap?

Wat is/betekent market cap? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "market cap".

Wat is/betekent market cap? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "market cap".

Dit ga je leren over de market cap

  • Marktkapitalisatie
  • Prijs en waarde
  • Market cap = waarde munt/token x totaal aantal munten/tokens
  • CoinMarketCap

Wat is market cap?

Market cap is de Engelse benaming voor marktkapitalisatie, oftewel de beurswaarde van een bedrijf. Anders gezegd is dit de waarde van bedrijfsaandelen volgens de koers van de beurs. Vraag en aanbod spelen hierbij een cruciale rol. De market cap vaak wordt uitgedrukt in valuta als de Euro of Dollar.

Wat is/betekent market cap? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip

Cryptocurrency market cap

Ook in de wereld van de cryptocurrency wordt de term market cap gebruikt. Hier gaat het eveneens om de waarde van het totale aantal munten of tokens van een bepaalde cryptocurrency. Niet alleen de vraag en aanbod, maar ook productiekosten en opportuniteitskosten hebben invloed op de waarde van cryptocurrency. Een andere invloedrijke factor is het nieuws. De reputatie van een coin is niet altijd stabiel. Zowel nieuwsberichten als geruchten kunnen beleggers aanzetten tot actie, wat invloed heeft op vraag en aanbod.

Hoe bereken je de market cap?

De market cap is eenvoudig te berekenen met behulp van een formule. De market cap = prijs van munt of token x (vermenigvuldigen met) het totaal aantal munten dat in omloop is. 

CoinMarketCap

Er zijn vele websites die een overzicht van alle cryptocurrencies weergeven. De meest bekende website waarmee je o.a. de market cap kan zien is CoinMarketCap. Hier staan allerlei gegevens die inzicht geven in de beschikbaarheid en volatiliteit van cryptocurrencies. Een overzicht van de top 50 cryptocurrencies op basis van market cap is te vinden op onze top 50 pagina.

ICO’s en market cap

Een market cap kan ook veel vertellen over de potentiële waarde van een Initial Coin Offering (ICO), de lancering van een nieuwe munt of token. Het is makkelijk om een groter rendement te zien bij een ICO met een lage market cap dan bij een ICO met een grotere market cap.