Nee
Ja
            

Wat is (of eigenlijk was) Mt. Gox?

Wat is (of eigenlijk was) Mt. Gox? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "Mt. Gox".

Wat is (of eigenlijk was) Mt. Gox? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "Mt. Gox".

Dit ga je leren over Mt. Gox

  • Voormalig Bitcoin exchange website
  • Opgericht in 2010
  • Handelen gestopt in 2014
  • Bestolen van 850.000 Bitcoins
  • CEO Mark Karpelès niet schuldig bevonden

Wat is Mt. Gox?

Mt. Gox was een Bitcoin exchange in Shibuya, Japan. Deze online Bitcoin handelsbeurs werd opgericht in juli 2010 door de Amerikaanse programmeur Jed McCaleb. In 2011 neemt de Fransman Mark Karpelès het stokje over van Jed McCaleb. De domeinnaam, die McCaleb al in 2007 had gekocht, was in eerste instantie gereserveerd voor fans van het kaartspel ‘Magic: The Gathering. De naam Mt. Gox is een afkorting van Magic The Gathering Online eXchange. Mt. Gox was tussenpersoon bij ruim 70% van alle Bitcoin transacties wereldwijd en bepaalde grotendeels het lot van de Bitcoin.  

Wat is (of eigenlijk was) Mt. Gox? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip

De Bitcoin kraak

In 2011 lukte het hackers om toegang te krijgen tot de inloggegevens van duizenden gebruikers. Door een gat in de beveiliging, daalde de prijs van Bitcoin naar 1 cent. Op 7 februari 2014 moest Mt. Gox noodgedwongen stoppen. De website werd gesloten en er werd een faillissement aangevraagd. Circa 850.000 Bitcoins, ter waarde van 450 miljoen dollar, waren kwijt.

Door technische bugs verloor Mt. Gox inzicht in transactie details. Het werd lastig te achterhalen of Bitcoins waren verplaatst naar de digitale wallets van de gebruiker. Pas in april 2015 wordt duidelijk dat er Bitcoins gestolen waren uit de hot wallet. Uiteindelijk zijn 200.000 Bitcoins teruggevonden.

Arrestatie CEO Mark Karpelès

Op 1 augustus 2015 wordt Mark Karpelès gearresteerd op grond van verdenking van verduistering en gegevensmanipulatie. In juli 2016 wordt hij op borgtocht vrijgelaten. Bijna een jaar later, op 10 juli 2017, wordt hij als niet schuldig bevonden.

Wat gebeurde er daarna?

De Japanse rechtbank heeft bepaald dat de schuldeisers in Japanse Yen terugbetaald moeten worden. Dit komt neer op rond de $400 US-dollar per Bitcoin. Mark Karpelès zet het grootste deel van zijn rijkdom in om het verschil te verkleinen.