Nee
Ja
            

Wat is P2P (Peer-to-peer)?

Wat is P2P (Peer-to-peer)? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "P2P".

Wat is P2P (Peer-to-peer)? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "P2P".

Dit ga je leren over P2P

  • Peer-to-peer
  • Geen centrale autoriteit
  • Elke peer is eigenaar en distributeur
  • Decentraal netwerk
  • Distributed ledger technologie

Wat is P2P?

Peer-to-peer, afgekort P2P, maakt het mogelijk binnen een netwerk informatie of bezittingen tussen verschillende partijen uit te wisselen. Een decentraal netwerk wat gebruikt wordt bij cryptocurrencies, werkt op basis van een peer-to-peer systeem. Deze P2P-netwerken wisselen valuta uit, zonder hierbij een centrale autoriteit zoals een bank of andere financiële instelling te betrekken.

Wat is P2P (Peer-to-peer)? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip

Hoe werkt een P2P-netwerk?

Een P2P-netwerk dat ingezet wordt voor cryptocurrencies bestaat uit een aantal nodes, ofwel computers die allemaal beheerd worden door een deelnemer aan het netwerk. Deze deelnemers vormen de ‘peers’. Elke ‘peer’ moet transacties valideren en checken op ‘double spending’. Double spending is het dubbel uitgeven van geld. Hierdoor is elke ‘peer’ als het ware eigenaar en contributeur. P2P-netwerken vertrouwen op digitale overdracht en beschikbare internetverbindingen via computers of mobiele apparaten.

Decentraal netwerk

De transacties binnen een decentraal netwerk worden niet gereguleerd door een organisatie, instantie of bank, maar door het netwerk zelf. Blockchain, de technologie achter o.a. cryptocurrency gigant Bitcoin, is een bekend voorbeeld van een decentraal netwerk. Digitale munten, tokens en private keys worden niet op centrale servers bewaard. Bij het decentrale controleproces is absolute overeenstemming, ook wel consensus genoemd, vereist. Iedereen moet het met elkaar eens zijn om de transactie doorgang te laten vinden.

Distributed ledger technologie

DLT, wat staat voor distributed ledger technology, is technologie waarbij digitale informatie in een databank opgeslagen wordt. De opgeslagen informatie wordt verspreid over een netwerk van verschillende gebruikers, zoals websites, landen en instellingen. De vertaling van distributed ledger is ‘verspreid grootboek’, en dat is precies wat het is. Er is geen centrale beheerder of centrale gegevensopslag, en de gegevens worden constant gesynchroniseerd en bijgewerkt. Een derde partij, zoals een overheid of bank, komt er niet aan te pas. Distributed ledgers vallen onder de categorie shared ledgers.