Nee
Ja
            

Wat is Proof of Stake?

Wat is Proof of Stake? In dit artikel vertellen we je alles over het begrip "Proof of Stake (PoS)"

Wat is Proof of Stake? In dit artikel vertellen we je alles over het begrip "Proof of Stake (PoS)"

Wat ga je leren over Proof of Stake:

Wat is Proof of Stake?

Proof of Stake (PoS) is een consensus algoritme dat op basis van het aantal munten dat iemand bezit, het minen of valideren van die muntsoort toestaat. Er wordt ingespeeld op de schaarste van de munt zelf. Wanneer je 5% van een bepaalde cryptocurrency bezit, kan je  5% minen. Net als bij Proof of Work, heeft Proof of Stake als belangrijkste doel het goedkeuren van transacties en het verdeeld opslaan van consensus over data.

Wat is Proof of Stake? In dit artikel vertellen we je alles over het begrip

Waarom Proof of Stake?

De Proof of Stake methode werd geïntroduceerd omdat het minen van cryptocurrency als Bitcoin met Proof of Work (PoW) steeds duurder werd en veel tijd kostte. Proof of Stake is een alternatief waarbij geen computerkracht nodig is. Peercoin maakte als eerste gebruik van deze toepassing. Niet veel later volgden Nxt, Blackcoin en ShadowCoin. Ook NEO, Lisk en BitShares gebruiken PoS. In 2017 begon Ethereum met de overstap van Proof of Work naar Proof of Stake. 

Blockchains en blocks

Om Proof of Work te begrijpen is het belangrijk dat je weet wat blockchains en blocks zijn. Een block is een onderdeel van de blockchain dat transacties registreert. De meest recente transacties worden in chronologische volgorde toegevoegd aan de gedecentraliseerde database. De complete geschiedenis van financiële transacties wordt hier opgeslagen. Elk block kun je zien als een individueel bankafschrift. Wanneer het registreren voltooid is, wordt het block verplaatst naar de blockchain. Hier wordt het block permanent en onveranderbaar. Telkens als er een blok klaar is, wordt er een nieuwe aangemaakt. Dit proces herhaalt zich circa elke 10 minuten en wordt mining genoemd.

Proof of Stake versus Proof of Work

Anders dan bij Proof of Work, hoeft er bij Proof of Stake geen rekening gehouden te worden met de aanschaf van geavanceerde computerapparatuur en hoge elektriciteitsrekeningen. Een Proof of Work omgeving vereist namelijk elektriciteit om de cryptografische puzzels op te lossen, wat bij Proof of Stake niet nodig is. Waar iedereen bij Proof of Work meebeslist over belangrijke veranderingen, is er bij Proof of Stake maar een aantal mensen dat het voor het zeggen heeft.

Hoe meer geld je in voorraad (stake) hebt, hoe meer je kunt verdienen. Dit maakt het (lang) bewaren van digitale munten en tokens interessant. Proof of Stake is net als Proof of Work een veilige methode. De markt reageert namelijk met een snelle koersstijging wanneer een hacker bijvoorbeeld 51% zou willen kopen van het totale aantal munten.