Nee
Ja
            

Wat is Proof of Work (POW)?

Wat is Proof of Work (POW)? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "proof of work".

Wat is Proof of Work (POW)? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "proof of work".

Dit ga je leren over een proof of work

  • Lastig te produceren algoritme
  • Afschrikken cyberaanvallen en weren spammails
  • Blockchains en blocks
  • Bitcoins’ Hashcash proof of work
  • SHA-256

Wat is Proof of Work?

Proof of Work (PoW) is een consensus algoritme dat lastig te produceren is. De productie is niet alleen duur, maar ook tijdrovend. Net als bij Proof of Stake (PoS), heeft Proof of Work als belangrijkste doel het valideren van transacties en het verdeeld opslaan van consensus over data. Bij Proof of Work worden cyberaanvallen afgeschrikt en spammails geweerd door het toevoegen van een bewijs aan de inhoud van een block in de blockchain. Bitcoin maakte als eerste cryptocurrency gebruik van deze toepassing. Tegenwoordig is Proof of Work de basis van vele cryptocurrencies. De techniek bracht een revolutie teweeg in de wereld van traditionele transacties.

Wat is Proof of Work (POW)? Dit is een consensus algoritme dat lastig te produceren is. De productie is niet alleen duur, maar ook tijdrovend.

Blockchains en blocks

Om Proof of Work te begrijpen is het belangrijk dat je weet wat blockchains en blocks zijn. Een block is een onderdeel van de blockchain dat transacties registreert. De meest recente transacties worden in chronologische volgorde toegevoegd aan de gedecentraliseerde database. De complete geschiedenis van financiële transacties wordt hier opgeslagen. Elk block kun je zien als een individueel bankafschrift. Wanneer het registreren voltooid is, wordt het block verplaatst naar de blockchain. Hier wordt het block permanent en onveranderbaar. Telkens als er een blok klaar is, wordt er een nieuwe aangemaakt. Dit proces herhaalt zich circa elke 10 minuten en wordt mining genoemd.

Hashcash proof of work

Bitcoin maakt gebruik van ‘Hashcash Proof of Work’. Een hash zet, met behulp van een algoritme, letters en cijfers om in een code van een vast aantal tekens. Elk block bevat een hash van het vorige block. Dit zorgt ervoor dat een transactie niet verwijderd kan worden. De meeste computers kunnen minimaal 4 miljoen hashes per seconde checken. Een wijziging zou betekenen dat alle blocks opnieuw moeten worden gemined. Een Proof of Work algoritme genereert willekeurig getallenreeksen, waardoor er er veel ‘trial and error’ aan te pas voordat een geldig bewijs wordt gegenereerd. Het is nauwelijks te voorspellen welke computer in het netwerk het volgende block zal genereren.

Proof of Work voorbeelden

Niet alle Proof of Work functies zijn hetzelfde. Omdat ze specifiek gemaakt worden voor een bepaalde blockchain verschillen ze. Het meest gebruikte proof of work-schema is gebaseerd op de code “SHA-256” en is geïntroduceerd als onderdeel van Bitcoin. Enkele andere algoritmische functies die gebruikt worden zijn: Scrypt, Blake-256, CryptoNight, HEFTY1, Quark, SHA-3, scrypt-jane, scrypt-n. Combinaties hiervan komen ook voor.