Nee
Ja
            

Wat is volatiliteit?

Wat is volatiliteit? En wat betekent het begrip volatiliteit nou precies? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "volatiliteit".

Wat is volatiliteit? En wat betekent het begrip volatiliteit nou precies? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip "volatiliteit".

Dit ga je leren over volatiliteit

  • Beweeglijkheid van de koers
  • Groter risico = grotere mogelijke winstmarge
  • Risicomanagement
  • Verschillende soorten volatiliteit

Wat is Volatiliteit?

Volatiliteit, een begrip dat vaak gebruik wordt in de financiële wereld, geeft de beweeglijkheid van een koers aan. Deze koersen zijn gekoppeld aan beleggingsproducten. Een koers ontwikkelt voortdurend, waardoor prijzen stijgen of dalen.

Wat is volatiliteit? En wat betekent het begrip volatiliteit nou precies? In dit wiki artikel vertellen we je alles over het begrip

Volatiliteit bij bedrijven

Een gevestigd bedrijf met aandelen en een stabiele koers heeft doorgaans een lage volatiliteit. De koersdalingen zijn dusdanig klein en stabiel. Over het algemeen slaat dit op grote bedrijven. Bij kleine bedrijven is er vaker sprake van een hoge volatiliteit. Hiermee wordt bedoeld dat de koers schommelt. Kleine bedrijven moeten het vertrouwen van consumenten winnen en proberen zo snel mogelijk hard te groeien.

Wat kun je met Volatiliteit?

Veel beleggers gebruiken volatiliteit om de grote of aanwezigheid van een risico in te schatten voordat ze beslissen te gaan investeren. Actieve beleggers hebben meestal interesse in producten met een hoge volatiliteit. Niet alleen het risico, maar ook de mogelijke winstmarge is hierbij groot. Dit kan leiden tot sneller meer winst behalen.

Risico’s van Volatiliteit?

Bij beleggen denk je al snel aan grote risico’s. Risico’s zijn niet alleen belangrijk, maar ook onmisbaar. Hoe hoger de volatiliteit hoe groter het risico. Door de geschiedenis van de koers te bestuderen, kan de volatiliteit berekend worden en is het mogelijk om in te schatten wat de beweeglijkheid van de koers is of gaat worden. Feit blijft dat iedereen rekening moet houden met teleurstellingen tijdens het beleggingsproces. Door risicomanagement toe te passen, kunnen problemen voorkomen, of opgelost worden. Het maken van een rationele keuze, voorkomt impulsief handelen.

Soorten volatiliteit

Er zijn verschillende soorten volatiliteit. Hieronder de meest voorkomende.

  • Prijsvolatiliteit
  • Voorraadvolatilitiet
  • Historische volatiliteit
  • Marktvolatiliteit
  • Impliciete volatiliteit