Nee
Ja
            

Welk land heeft de meeste patenten aangevraagd?

Zowel de Verenigde Staten als China zijn beiden in de race de meeste patentaanvragen voor blockchain innovaties op hun naam te schrijven.

Zowel de Verenigde Staten als China zijn beiden in de race de meeste patentaanvragen voor blockchain innovaties op hun naam te schrijven.

4.095 patenten

De beide grootmachten willen maar al te graag koploper zijn. Sinds Bitcoin in 2008 geïntroduceerd werd, zijn er wereldwijd al 4.095 patenten aangevraagd. Verspreid over drie jaar. Dit blijkt uit cijfers van het European Patent Office (EPO). “Voor een technologie die nog in de conceptuele fase zit, is dit ronduit indrukwekkend”, verklaart Yann Ménière. De hoofdeconoom van EPO benadrukt dat het aantal aanvragen pas echt flink steeg in 2015. Waarschijnlijk werd dit getriggerd door de komst van Ethereum, wat het met hun zogenoemde ‘smart contracts’ voor iedereen makkelijker wilden maken om een eigen blockchain te bouwen.

Voor een technologie die nog in de conceptuele fase zit, is dit ronduit indrukwekkend.

- Yann Ménière, hoofdeconoom EPO

China versus de Verenigde Staten

Waar China verantwoordelijk is voor 40 procent van de patenten op blockchain innovaties, hebben de Verenigde Staten 20 procent ingediend. Europa heeft er (slechts) 340.  

Wereldwijd staat IBM op nummer 1, met 111 patentaanvragen. Daaronder komen het Chinese Alibaba en het Zuid-Koreaanse Coinplug met 88. Bedrijven zoals IBM en Alibaba investeren maar al te graag in blockchain. In Europa staan het Amerikaanse Visa en Mastercard bovenaan. Ja, dat lees je goed. Zelfs in Europa hebben de Verenigde Staten de leiding. De meeste aanvragen waren gericht op betaaloplossingen en protocollen.

Europa in de achtervolging?

Kan Europa nog wel tippen aan de twee grootmachten? Volgens Ménière heeft Europa een goed ecosysteem. Het systeem is alleen vooral academisch en minder op de markt gericht. Dit verklaart het lagere aantal patentaanvragen. Bedrijf als Nokia en Siemens, beiden nog bezig zijn met de ontwikkeling van blockchain technologie, zijn nog niet klaar om patenten in te dienen. Ménière: “Amerika en China zijn de echte leiders op dit gebied”.

Amerika en China zijn de echte leiders op dit gebied.

- Ménière

Dat er veel patenten aangevraagd zijn, betekent niet dat deze ook allemaal doorgevoerd worden. Er zijn er wereldwijd nog maar een paar honderd goedgekeurd. Ménière concludeert: “We zitten nog in de beginfase, het is nog te vroeg om te zeggen dat de strijd is beslecht”.

We zitten nog in de beginfase, het is nog te vroeg om te zeggen dat de strijd is beslecht.

- Ménière

Bronnen

  • Elsevier Weekblad
  • Afbeelding: Altcoin Today