Nee
Ja
            

Wordt Europa blockchain wereldleider?

Tegenwoordig gaat er bij menigeen wel een lampje branden als blockchain de revue passeert. Helemaal wanneer het woord ‘Bitcoin’ valt. Ook Europese overheden zien steeds meer de mogelijkheden. Europa heeft zelfs de ambitie wereldleider te worden op het gebied van Distributed Ledger Technology, de techniek achter blockchain. In dit artikel een overzicht van de Europese activiteiten op het gebied van blockchain.

Tegenwoordig gaat er bij menigeen wel een lampje branden als blockchain de revue passeert. Helemaal wanneer het woord ‘Bitcoin’ valt. Ook Europese overheden zien steeds meer de mogelijkheden. Europa heeft zelfs de ambitie wereldleider te worden op het gebied van Distributed Ledger Technology, de techniek achter blockchain. In dit artikel een overzicht van de Europese activiteiten op het gebied van blockchain.

EU Blockchain Observatorium & Forum

Om de ontwikkelingen omtrent blockchain technologie goed bij te houden, heeft de Europese Commissie in februari van dit jaar het “EU Blockchain Observatorium & Forum” gelanceerd. Deze commissie stimuleert grensoverschrijdende betrokkenheid en hoopt economieën door middel van de blockchain te verenigen. In plaats van volledige betrokkenheid, ligt de focus op het bevorderen van nationale regelgeving.

European Blockchain Partnership (EBP)

In 2018 werd de European Blockchain Partnership (EBP) opgericht. Hier zijn momenteel 27 landen bij aangesloten. De organisatie richt zich voornamelijk op cybersecurity, privacy, energie, efficiëntie en operabiliteit. Dit alles uiteraard in overeenstemming met de Europese wetgeving.

Mariya Gabriel, commissaris binnen de EBP, ziet blockchain als een grote kans voor Europa.  “Lidstaten krijgen de mogelijkheid hun informatiesystemen te heroverwegen, om het vertrouwen van gebruikers én bescherming van persoonsgegevens te bevorderen”, aldus Gabriel.  

“Lidstaten krijgen de mogelijkheid hun informatiesystemen te heroverwegen, om het vertrouwen van gebruikers én bescherming van persoonsgegevens te bevorderen”

- Gabriel

Verwachte toename investeringen in blockchain projecten

Dat Blockchain flink de aandacht heeft van de Europese Commissie blijkt uit initiatieven op zowel het gebied van regulatie als het creëren van een taskforce met de nodige blockchain-expertise. Dit leidt tot hoge verwachtingen als het gaat om geld dat de komende jaren in blockchain- en DLT-gerelateerde projecten gestoken zal worden. Volgens het ‘EU5 Blockchain Technology (2018-2023)’-rapport van ResearchAndMarket.com gaat de huidige geïnvesteerde 94 miljoen dollar groeien naar 386 miljoen dollar in 2020.

Een voorbeeld dat hierbij aansluit is het vorige week opgerichte ‘Blockchain for Europe’, een samenwerkingsverband van vier grote blockchain bedrijven, waaronder Ripple en de NEM Foundation. Blockchain for Europe biedt educatie over de potentie van de technologie met behulp van slimme regulering van de blockchain industrie. Zo willen ze tot een mondiale agenda komen.

Concrete toepassingen

Maar wat kan er dan allemaal met Distributed Ledger Technology als de verwachtingen zo hooggespannen zijn? Heel veel! Distributed ledger technology biedt o.a. mogelijkheden voor financiën, gezondheidszorg, vervoer, onderwijs, auteursrechten, openbaar bestuur en gegevensbescherming. Overkoepelende maatschappelijke thema’s, waar Europa graag op inspringt. Zo fundeert de Europese Unie projecten als “My Health My Data”, gericht op het veilig bewaren van gevoelige gegevens over de gezondheid van patiënten. Op financieel gebied wordt er geïnvesteerd in blockchain technologie om data beter te organiseren en het proces meer te stroomlijnen. Met als doel: meer transparantie en minder transactiekosten.

Malta en Zwitserland lopen voorop

Voorop in de Europese blockchain expeditie lopen Malta en Zwitserland. Malta staat ook wel bekend als het “Blockchain-eiland” van Europa vanwege de vele experimenten met de technologie. Zwitserland heeft een vriendelijke regelgeving omtrent blockchain en de crypto-industrie als voordeel.

Of het Europa als geheel zal lukken wereldleider te worden op het gebied van Distributed Ledger Technology? De tijd zal het leren. Er wordt in ieder geval hard aan de weg getimmerd.

Bronnen

Cointelegraph.com