Nee
Ja
            

Zorginstanties Verenigde Staten testen het gebruik van Blockchain voor verbeterde datakwaliteit

Verschillende grote zorginstanties in de V.S. gaan samenwerken om met het gebruik van blockchain datakwaliteit te verbeteren en kosten te verminderen. Dat meldt het vakblad Modern Healthcare.

Verschillende grote zorginstanties in de V.S. gaan samenwerken om met het gebruik van blockchain datakwaliteit te verbeteren en kosten te verminderen. Dat meldt het vakblad Modern Healthcare.

Het samenwerkingsverband, Synaptic Health Alliance Group genaamd, bestaat uit Humana, UnitedHealth- en Care, Multiplan, Quest Diasnostics en Ascension. Laatstgenoemde is de grootste non-profit zorgorganisatie in de Verenigde Staten.

Meer accurate informatie

Volgens de Amerikaanse ‘Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS)’, die data analyseerden tussen september 2016 en augustus 2017, bevat op zijn minst de helft van de informatie fouten. Dit treft klanten doordat ze vertraging oplopen in medische services en in sommige gevallen zelfs een boete krijgen. Modern Healthcare schrijft dat het samenwerkingsverband hoopt dat gedecentraliseerde opslag de informatie meer accuraat maakt. De veiligheid van het systeem en de mogelijkheid kopieën bijna realtime te volgen zouden hieraan bij moeten dragen.

Kostenbesparing

Daarnaast wordt in het artikel opgemerkt dat zorginstanties gezamenlijk tot 2,1 biljoen dollar (= 1,85 biljoen euro) per jaar uitgeven aan het opslaan van data. Door het gebruik van een gedeeld blockchain netwerk, kunnen zorginstanties besparen op diverse kosten, aldus Lidia Foseca van Quest Diagnostics. Gerry Lewis, persvoorlichter van Ascension, voegt daaraan toe dat blockchain ook ingezet kan worden om zeer belangrijke informatie veilig te delen met andere belanghebbende partijen.

Niet de eerste

De Synaptic Health Alliance group is niet de eerste in de zorgsector die gebruik gaat maken van blockchain. Zo testen ook het medisch universitair ziekenhuis in Taiwan en het Myongji ziekenhuis in Zuid-Korea op blockchain gebaseerde datasystemen. Dat de toepassingen in de zorg verder gaan dan ziekenhuizen laat het Duitse Camelot Consulting Group zien. Zij ontwikkelden in april 2018 een blockchain voor gevoelige medische informatie. En nog niet zo lang geleden lanceerde ook softwarebedrijf en voormalig smartphonefabrikant BlackBerry een eigen blockchain met een focus op de zorgbranche.

Bronnen

Coinmarketcap.com