Nee
Ja
            

Blockchain technologie als beveiliging van energiecentrales

Blockchain technologie als afweersysteem voor cyberattacks op energiecentrales? Het Amerikaanse Ministerie van Energie is geïnteresseerd naar de mogelijkheden.

Blockchain technologie als afweersysteem voor cyberattacks op energiecentrales? Het Amerikaanse Ministerie van Energie is geïnteresseerd naar de mogelijkheden.

NETL en Taekion

Het National Energy Technologie Laboratory (NETL) is bezig met een project dat zich richt op de beveiliging van het elektriciteitsnet. Samen met decentrale cybersecurity startup Taekion, voorheen bekend onder de naam Grid7, hopen ze de wereld een stukje veiliger te maken.

Het project wordt gefinancierd door het Small Business Innovation Research programma en maakt deel uit van het Office of Fossil Energy Sensors and Controls programma. Vorig jaar werd er ook al gekeken naar de mogelijkheden van blockchain. BlockCypher dacht toentertijd mee over manieren om transacties over meerdere blockchains te verspreiden. Het Laboratorium, dat in 2018 al een bedrag van 1 miljoen dollar aan Taekion gaf, kondigt nu aan de tweede fase te betreden.

De tweede fase

Tijdens de tweede fase zal er gericht gekeken worden naar de toepassing van blockchain technologie als beveiliging van de energiecentrales. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van sensoren, aansturingen en transacties op een gedistribueerde ledger. Waarom dit belangrijk is? “Nauwkeurige informatie over de status van elektriciteitscentrales van cruciaal belang voor de beveiliging van elektriciteitsnetten. Bovendien zorgt een decentrale opslag van belangrijke gegevens ervoor er dat er geen storingen of fouten ontstaan”, aldus NETL.

Nauwkeurige informatie over de status van elektriciteitscentrales van cruciaal belang voor de beveiliging van elektriciteitsnetten. Bovendien zorgt een decentrale opslag van belangrijke gegevens ervoor er dat er geen storingen of fouten ontstaan.

- NETL

Cyberaanvallen binnen energiecentrales?

Hoe zien deze cyberaanvallen er dan uit? Hackers tasten de systemen zo aan, dat het lijkt dat alsof ze nog operationeel zijn. In werkelijkheid zijn ze afgesloten. Miljoenen mensen kunnen hierdoor de toegang tot elektriciteit verliezen. Of zo’n aanval al een keer heeft plaatsgevonden? Jazeker. In 2016 was Oekraïne slachtoffer van een grootschalige stroomuitval. In de winter kwamen velen zonder elektriciteit te zitten.

Potentie om aanvallen te dwarsbomen

Volgens NETL wordt de applicatie ontwikkeld binnen een door hun beheerd project. Daarnaast verklaart het Laboratorium dat de applicaties “het potentieel om dergelijke aanvallen te dwarsbomen door te voorkomen dat hackers de operationele informatie van de centrale wijzigen”.  

De applicaties hebben het potentieel om dergelijke aanvallen te dwarsbomen door te voorkomen dat hackers de operationele informatie van de centrale wijzigen.

- NETL

Taekion denkt aan de toekomst

Taekion wil in de toekomst ook andere applicaties ontwikkelen. Deze moeten niet alleen energietransacties beveiligingen, maar ook procesgegevens beschermen, de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnet vergroten en een meer decentrale infrastructuur te creëren

Bronnen

  • Coindesk
  • Afbeelding: Pixabay