Nee
Ja
            

Canadese drugsdealer wil crypto niet afstaan

Na zijn arrestatie wil Matthew Phan maar één ding: zijn cryptocurrencies behouden. De Canadese man werd in 2015 gearresteerd en veroordeeld voor illegale handel in drugs en vuurwapens. De Canadese overheid wil nu zijn crypto valuta in beslagnemen. De grootste inbeslagname uit de geschiedenis van Canada.

Na zijn arrestatie wil Matthew Phan maar één ding: zijn cryptocurrencies behouden. De Canadese man werd in 2015 gearresteerd en veroordeeld voor illegale handel in drugs en vuurwapens. De Canadese overheid wil nu zijn crypto valuta in beslagnemen. De grootste inbeslagname uit de geschiedenis van Canada.

Cryptocurrency

Phan wist met zijn illegale activiteiten veel geld op te halen. Geld dat hij investeerde in crypto munten als Bitcoin. Omdat zijn handel natuurlijk tegen de wet ingaat, wil de Canadese overheid ingrijpen. De crimineel blijft volhouden dat niet al zijn crypto voorraad afkomstig was van het geld dat hij kreeg door de verkoop van drugs. Op z’n minst mag hij toch wel zijn altcoins houden?

7,23 BTC

De rechter heeft Phan uiteindelijk half geschikt. Op het moment van arrestatie, was de Bitcoin-voorraad van de drugshandelaar circa 88.000 Canadese dollar waard. Een bedrag wat vandaag de dag gelijkstaat aan ongeveer 1,9 miljoen dollar. Phan mag 7,23 BTC, ongeveer 49.000 Canadese dollar, houden. Waarom mag hij dit houden? Het is niet duidelijk of dit bedrag ook daadwerkelijk te linken is aan zijn illegale activiteiten. De rest van de crypto fondsen gaat linearecta naar de overheid, onder het mom van het verlies van burgerlijke bezittingen.

Vuurwapens

Phan had een lange gevangenisstraf kunnen krijgen. Niet door zijn handel in illegale drugs, Canada is redelijk mild op het gebied van marihuana, maar vanwege zijn handel in vuurwapens. Er geldt een strenge wet voor deze handel. Vuurwapens kunnen tot 10 jaar cel opleveren. “Er zijn grote aanwijzingen dat meneer Phan het dark web gebruikte om illegale artikelen zoals vuurwapens en geluiddempers te kopen”, aldus Jane Kelly van het Hooggerechtshof.

Er zijn grote aanwijzingen dat meneer Phan het dark web gebruikte om illegale artikelen zoals vuurwapens en geluiddempers te kopen.

- Jane Kelly, Hooggerechtshof

Een riante positie

Ja de Canadese ex-handelaar verliest veel geld, maar met de Bitcoin bull run in het vooruitzicht, komt hij waarschijnlijk redelijk riant de gevangenis uit. Als de prijs van Bitcoin stijgt, kan de voormalig crimineel nog meer winst maken. En dat terwijl hij er niks voor hoeft te doen. Een financieel gunstige situatie voor iemand die achter de tralies zit.

Ross Ulbricht

De situatie met Phan is vergelijkbaar met die van Ross Ulbricht. Crimineel Ulbricht werd nooit veroordeeld voor het kopen of verkopen van drugs via het darknet, maar was wel de eerste die een markt creëerde om dit te doen. Al zijn crypto munten zijn in beslaggenomen en verkocht aan de federale overheid. De man heeft levenslang gekregen, zonder enig uitzicht op eerdere vrijlating. Een van de meest extreme straffen voor iemand die een niet gewelddadige overtreding maakte.

Bronnen

  • CCN
  • Afbeelding: Crypto News Autralia