Nee
Ja
            

HTC lanceert 22 oktober eerste blockchain smartphone ‘Exodus’

Een smartphone die draait op blockchain technologie en veilig cryptocurrencies opslaat? Dat de HTC Exodus zou komen wisten we al, maar wanneer was nog de vraag. Nu is de lanceerdatum ook uitgelekt.

Een smartphone die draait op blockchain technologie en veilig cryptocurrencies opslaat? Dat de HTC Exodus zou komen wisten we al, maar wanneer was nog de vraag. Nu is de lanceerdatum ook uitgelekt.

We hebben er (te) lang op moeten wachten, maar het speculeren lijkt nu toch echt voorbij. Op 22 oktober wordt de HTC Exodus gelanceerd. De Exodus is de eerste door blockchain-aangestuurde smartphone ter wereld. Een revolutie voor de telefoonindustrie én een mogelijke boost voor cryptocurrency beleggers.

Een gelekte aankondiging

Het nieuws van de smartphone fabrikant uit Taiwan werd via een bericht op Instagram bekend gemaakt. Het filmpje, waarin we alleen de naam en datum konden zien, is inmiddels offline gehaald. Ten minste, we gaan er maar even van uit dat ’10.22’ de datum voorstelt. HTC wilde aanvankelijk de telefoon in het derde kwartaal van dit jaar lanceren. Wellicht zal deze release HTC weer op de kaart zetten. De smartphones verliezen namelijk al jaren aan populariteit, in tegenstelling tot Bitcoin en de achterliggende blockchain technologie. Wat zou er gebeuren als je deze twee combineert?

HTC Exodus ondersteunt top-cryptocurrencies

De HTC Exodus geeft volledige ondersteuning aan verschillende top-cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum en Ripple. Veiligheid staat hoog in het vaandel: de smartphone beschikt over een cold storage locker, wat een veilige opslag garandeert. Daarnaast fungeert elke telefoon als een node, ofwel een computer binnen een netwerk.

HTC hoopt het aantal nodes dat voor Bitcoin of Ethereum gebruikt wordt te verdubbelen, of zelfs te verdriedubbelen. Daarnaast zal er gebruiksvriendelijke ondersteuning zijn voor DApps (decentralized applications). Niet de cloud, maar de telefoon wordt dé opslagplek van jouw identiteit en data. Naar verwachting zal Exodus niet alleen op IOS, maar ook op Android draaien. Naar andere specificaties kunnen we alleen maar gissen. Ook de tijd waarop de release plaats zal vinden is nog geheim.

Toch niet de enige smartphone met blockchain technologie

Hoewel de Exodus de eerste van haar soort is, zijn er meer smartphones die gebruik gaan maken van blockchain technologie. Zo kondigde Sirin Labs in juli haar smartphone aan: Finney. Om geld te verwerven voor dit ambitieuze project is een ICO (Initial Coin Offering) gehouden. Dit bleek een groot succes. In korte tijd is meer dan 157 miljoen dollar opgehaald. Het bedrijf kondigde aan de Finney in de maand november uit te brengen.

Niet veel later kwam naar buiten dat het systeem IOTA gaat verruilen voor Ethereum. Deze switch werd uitgelegd als een tijdelijke oplossing. Crypto startup Pundi X houdt zich ook bezig met de blockchain technologie. Nog maar kort geleden werd het eerste blockchain-gestuurde telefoongesprek op de XBlockchain Summit in Bali gevoerd. De oproep werd mede mogelijk gemaakt door de zogenoemde Xphone.